Tata Bojs je pražská alternativní hudební skupina, která vznikla v roce 1988. Zakládajícími členy jsou Mardoša a  Milan Cais, ve stálé sestavě hrají i Vladimír Bár, Dušan Neuwerth a Jiří Hradil. Jejich Nanoalbum získalo v roce 2004 čtyři Zlaté anděly.

„Tata Bojs je známá kapela, takže by čas od času měla Vysočinu navštívit," řekl si Jakub Baloun z Klubu Oko už před rokem, ovšem to kapela vystupovala v Jihlavě, a tak její pozvání odsunul. Jenže publikum si o kapelu samo řeklo.

„Navíc teď je pro koncert nejvhodnější doba. Tata Bojs mají na české mediální scéně našlápnuto s novým 3D klipem, tedy prvním českým 3D klipem k desce Ležatá osmička a také připravili sérii koncertů. Ty budou velmi technicky náročné, budeme muset angažovat zcela jiný zvukový systém, a přípravy na koncert zaberou mnohem delší dobu, než je obvyklé," prozradil Baloun, ale věří, že příchozím pomůže zajistit mimořádný zvukový i vizuální zážitek.

A protože pořadatelé očekávají mimořádný zájem fanoušků, bude tentokrát otevřena i balkónová část klubu, takže prostory pojmou až pět stovek lidí.

Každopádně největší lahůdkou koncertu bude právě jeho technické pojetí – jak zvukové, tak estetické. „Milan Cais je také výtvarník. Stačí připomenout skvělé výstavy Orbis pictus, Labyrint světla, kdy výtvarné objekty vydávaly všelijaké tóny a  umělci si hráli se zvukem a světlem. Při koncertu si dává záležet na prolnutí umění dvou smyslů – sluchu a zraku. Ve stejném duchu pojímá Tata Bojs i koncertní prezentaci," dodal Jakub Baloun.

Tata Bojs jsou devítinásobnými držiteli hudebních Andělů, což by měla podle pořadatele být dostatečná záruka kvalitního zážitku. Začátek koncertu v klubu Oko je naplánován na sobotní půl devátou večer.

Kateřina Malá