Ten navíc své večerní prohlídky „okořenil" i řadou  hraných scének plných šermu a střelby v podání skupiny historického šermu Sígři z Pelhřimova.

„Během jediné  prohlídky, která trvá devadesát minut,  předvedeme návštěvníkům dvacet čtyři různých historických postav. Je to velice náročné, neboť herců je nás pouze osm, takže na každého z nás vycházejí hned tři role," řekl šermíř Zdeněk Zenáhlík. Ten dodal, že Sígři jsou na Lipnici už podruhé. „Scénky jsou stejné, ale už se blýská na lepší časy. Příští rok náš repertoár změníme. Doufám, že Pavla Ryse, autora těch současných, zase něco fantastického napadne. Víte, to je náš takový choreograf, ten přichází s nejlepšími náměty a nápady," pokračoval Zenáhlík.

A koho mohou návštěvníci díky podání Sígrů na lipnickém hradě vidět? Tak třeba zakladatele hradu Raymunda z Lichtenburka, dále Čeňka z Vartemberka s chotí Kateřinou z Landštejna, Jana Smila z Křemže a řadu dalších. „Zkrátka jde o takovou divadelní procházku celou historií hradu od jeho založení až po příchod spisovatele Jaroslava Haška," dodal Zenáhlík.

Skupina Sígři vznikla v roce 1989 a dlouhé roky se věnovala pouze historickému šermu. Postupem času ale začali studovat i drobné hrané scénky a výjevy, s nimiž vystupovali na celé řadě hradů a zámků, a to nejen u nás. Namátkou uveďme například Špilberk, Veveří, či někdejší šlechtická sídla na Slovensku, Rakousku, Německu, Nizozemsku nebo Francii.„Po celý rok máme plné ruce práce. Na vystoupení jezdíme zásadně na pozvání. Ale Lipnice je výjimkou, tu máme obzvláště rádi, k té máme citový vztah a čas si na ni uděláme vždycky," svěřil se Zenáhlík.

První noční prohlídky umožnila správa lipnického hradu návštěvníkům v pátek 13. července. Další budou následovat tento pátek a dále pak 17., 18. a ještě 24. srpna.

„Rád bych všechny zájemce upozornil, že je nutné si vstupenky dopředu rezervovat, nejlépe na www.sigri.cz. Jedna prohlídka je totiž limitována počtem čtyřiceti osob," poznamenal kastelán hradu Marek Hanzlík s tím, že první prohlídka začíná v půl deváté večer a poslední pak v půl jedenácté.

Radka Kárníková