Noc kostelů představí lidem křesťanství jako architektonický skvost. Kdo na akci zavítá, může se těšit na krásnou hudbu, dílničky pro děti či výstavu liturgických rouch. Může nahlédnout do sakristií, vystoupat na věž, prožít Paškál nebo se jen zastavit a vnímat, co bylo inspirací pro stavitele křesťanských chrámů. Má to jediný háček. Z pestrého programu bude opravdu těžké vybrat si jen jednu akci.

V 15 hodin se otevře Kostel Nanebevzetí Panny Marie v Havlíčkově Brodě, který se může pochlubit jedním z nejstarších zvonů v Čechách. Proběhne tu individuální prohlídka s doprovodem varhanní hudby a možností návštěvy varhanního kůru. Od 16 hodin bude následovat prohlídka věže s průvodcem a od 18 hodin Mše svatá. V 18.50 zvony ohlásí slavnostní zahájení a hudební vystoupení žáků a učitelů ZUŠ J.V. Stamice. Ve 20.15 vystoupí křesťanská hudební skupina Výbuch a budou následovat další komentované prohlídky kostela a věže. Ve 22.05 se zažehnou svíce a průvod rozsvítí brodské náměstí. Poté se uskuteční modlitba za město a program ukončí varhanní koncert a chrámový zpěv.

Zajímavý program bude na návštěvníky čekat i v kostele sv. Kateřiny. Třeba výstava výtvarných prací žáků brodských škol, vystoupení flétnového sboru Soukromé základní umělecké školy Havlíčkův Brod od 17 hodin, prezentace archeologického průzkumu od 18 hodin nebo přednáška o historii slavného rodu Stamiců s Jitkou Bastlovou od 20 hodin. Kostel se otevře v 16 hodin.

Ilustrační foto.
Přibyslav chce zřídit přípravnou třídu, mateřské škole chybějí míst

V 19 hodin se otevře také brodský kostel sv. Vojtěcha. Lidé si budou moci prohlédnout výstavu Bůh jako inspirace, digitální dekoláže a grafiku Zdeňka Marii Hrocha a fotografickou výstavu Františka Rasochy Tvůrce živých klenotů přírody.

Program nabízí také kaple Povýšení svatého Kříze v areálu brodské nemocnice. Od 18 hodin tu proběhnou krátká biblická zamyšlení, křesťanské písně a komentovaná prohlídka.

Noc kostelů otevře i kostel sv. Bartoloměje v Hněvkovicích. Na programu je komentovaná prohlídka od 18 hodin, interaktivní program poznáváme kostel nebo varhanní koncert.

Na prohlídku zve také kostel sv. Jakuba staršího v Chotěboři. Hned dopoledne tu proběhne program pro školy, v 16.45 Mše svatá, přednáška P. Filipa Foltána o Fatimě, od 18 hodin prohlídka zrekonstruované věže s vyhlídkou na město a v 19 hodin ruční vyzvánění zvonů.

V rámci Noci kostelů se mohou zájemci podívat také do dřevěné zvonice vedle kostela sv. Václava v Horním Studenci. Zdatní návštěvníci budou moci vystoupat i do patra k prohlídce zvonů a k vidění budou i některé vysloužilé komponenty zvonů.

Ilustrační foto
Sbírka podpoří nemocnou dívku z Brodu

Program chystá i kostel Narození sv. Jana Křtitele v Přibyslavi. Lidé se tu seznámí nejen s historií samotného kostela, ale i středověké gotické věže, která patřila k původnímu hradnímu opevnění.

Vyzvánění zvonů otevře v 18.15 hodin také kostel sv. Jiljí v Libici nad Doubravou. Proběhne tu zajímavá přednáška archeologa Petra Hejhala o Libické stezce a samotném kostelu. Následuje volná prohlídka kostela a věže a modlitba za obec.