Ten potrvá až do nedělních ranních hodin, přičemž již během včerejšího dne proudily do areálu davy lidí, kteří si nenechali ujít čtvrteční program. Ten byl pro všechny zdarma.

„Přijel jsem s kamarádem z Kutné Hory a bohužel jsme tu jen na skok, jelikož v sobotu musíme oba do práce," uvedl Michal Vebr. Ten se nejvíce těší především na české skupiny. „Je mi trochu líto, že přijdeme o hlavní kapely, jako jsou Alphaville nebo Kosheen," dodal Vebr a podotkl, že již ve čtvrtek byla atmosféra festivalu velmi příjemná a moc se mu tam líbilo.

Bohatý doprovodný program

Pořadatelé letos nešetřili a pro návštěvníky připravili hned šest hudebních scén a spousty doprovodných akcí, stanů a občerstvení. Jedním ze stanů, kde se ve čtvrtek lidé hodně zastavovali, byla i herní zóna energetického nápoje Tiger. Ten si každý mohl vylovit zdarma. Jediné, co pro to musel udělat, je ponořit hlavu do vody a plechovku energetického nápoje chytit do pusy. Zkusila to i Eliška Zubíčková z Brna, která přijela na Sázavafest již potřetí v řadě.

„Nic lehkého to nebylo, ještě nikdy jsem se nepotápěla. Jsem celá mokrá, ale zase mám nápoj zdarma," usmívala se Zubíčková. Festival si užívá s kamarádkami. „Nejvíce se těším především na Michala Hrůzu, Xindl X nebo na legendární německou skupinu Alphaville," konstatovala Zubíčková. Pravila, že s kamarádkami do Světlé přijely již ve středu, přičemž v noci na čtvrtek stanovaly v kukuřici.

Kromě bohatého programu pro dospělé si na své přijdou i rodiče s dětmi, pro které pořadatelé nově přichystali Family Fun Zone.

„Každou hodinu se tu lidé mohou vyfotografovat s The Simpsons rodinkou v originálním pokojíčku The Simpsons z Anglie," uvedl nový pořadatel a investor Sázavafestu Rudolf Penn a pokračoval, že kromě jiného si lidé mohou udělat selfíčko s maskoty Sázavafestu „Sázavkami", nebo si zahrát hry na herních konzolích Xbox či navštívit nějakou doprovodnou akci s Youtobery.

Bezpečnostní opatření policie

„Pro pořádné chlapy je tu také připravená Rock´n´More stage, kde se hraje prioritně tvrdá hudba. Každý si tak rozhodně přijde na své," dodal Rudolf.

Na Sázavafestu nechybí ani bohatý výběr z občerstvení, upomínkových předmětů či stánků s alkoholem. V této souvislosti se na konání festivalu připravili i policisté, kteří při přípravě bezpečnostních opatření vycházeli ze zkušeností z předešlých ročníků. „Do letošního bezpečnostního opatření jsou zařazení policisté pořádkové, dopravní, cizinecké i kriminální policie Krajského ředitelství policie Kraje Vysočina, kteří budou zajišťovat zvýšený výkon služby v místě konání festivalu nejen v průběhu dne, ale především v nočních hodinách, a to po celou dobu trvání festivalu," řekla policejní mluvčí Dana Čírtková.

Ta pokračovala, že letos bude mít policie stejně jako loni k dispozici speciální monitorovací vozidlo od kolegů z Pardubického kraje.

„Moderní monitorovací a záznamová technika, kterou je vozidlo vybaveno, nám umožní sledovat situaci ve stanovém městečku, ale také na místech, která jsou určena pro parkování účastníků festivalu," vysvětlila Čírtková. „Naším prvořadým úkolem bude po celou dobu trvání festivalu dohlížet na veřejný pořádek ve městě. Pěší hlídky budou monitorovat situaci na příchodových a odchodových trasách návštěvníků festivalu a dohlížet, aby nebyla ohrožena bezpečnost občanů nebo jejich majetku. Hlídky budou působit především preventivně v centru města, kde by mohlo docházet k výtržnostem. Zejména na odjezdových trasách z města pak budeme dohlížet také na plynulost provozu a budeme kontrovat řidiče, zdali dodržují všechna ustanovení zákona o provozu na pozemních komunikacích.," uvedl k opatření jeho velitel Aleš Indra, vedoucí odboru služby pořádkové policie Krajského ředitelství policie Kraje Vysočina.