Michaela Špilková, která je žačkou havlíčkobrodského výtvarníka Václava Černocha,  studuje gymnázium v Humpolci a má bezesporu velký umělecký talent. Naposledy to prokázala jako autorka titulní ilustrace na obalu knihy Povídej mi, která vznikla jako originální mezigenerační projekt občanského sdružení Fantazáci z Jeřišna.

Ilustrace nehýří barvami, je ve své podstatě velmi prostá, ale upoutá na první pohled tím, jak je stručná a přitom výmluvná.

„Informace o projektu jsem získala koncem loňského roku a musím přiznat, že mě okamžitě oslovil. Ilustrovat knihy, je můj  velký sen, ale je mi jasné, že se touto profesí neuživím. Tak budou knižní ilustrace v životě alespoň mým krásným koníčkem," prozradila už na první pohled sympatická, netuctová dívka.

Ilustrace na obal knihy je podle jejích slov čistě autorskou záležitostí, nápad přišel poté, co si několik povídek přečetla. „Nechci jako výtvarník nikoho kopírovat, chci být sama sebou. I když samozřejmě určité umělecké vzory mám, například Oldřicha Kulhánka, který při práci velmi často používá docela obyčejnou tužku," prozradila mladá výtvarnice. (Oldřich Kulhánek, světoznámý český grafik a ilustrátor,autor grafické podoby českých bankovek – pozn. aut.).

Doba našich babiček byla lepší

Proč se mladá výtvarnice pustila do projektu, kde nemohla ani omylem počítat s honorářem, o tom rozhodl podle Michaely samotný obsah povídek a podstata projektu.
„Povídek jsem přečetla sedm. Dědečkové a babičky v nich vzpomínají často na svoje mládí, které někdy prožili za války a německé okupace. Jinak o některých historických souvislostech, jako je válka a okupace, vím z vyprávění mého táty, tomu o tom zase vyprávěli rodiče a prarodiče. Pro mě je ta doba hodně vzdálená. V povídkách, které jsem přečetla, mě ale především zaujalo, jak jejich autoři i v kritických chvílích dokázali být nad věcí, a že mají stále vlastní názor a umějí si za ním stát. To je to, co nám, bohužel, dneska dost chybí. Dnes mi připadá, že lidé jsou jen taková šedivá masa, ze které nechce nikdo moc vyčnívat. Když má někdo vlastní názor, odlišný od názoru většiny, neříká ho raději nahlas," svěřila se Michaela, která věří, že doba našich babiček byla zřejmě v mnohém lepší než dnes. „Hlavně co do mezilidských vztahů, ale je možné, že si to jenom idealizuji," konstatovala talentovaná mladá výtvarnice.