V pátek 28. března dorazí také do Chotěboře, kde vystoupí v Hotelu Fantazie naproti zámku. Celkem má v plánu osmnáct koncertních zastávek, které odehrají s hostujícím baskytaristou.

Pro své jarní turné Ve vzduchu je jaro hledala kapela náhradu za odcházejícího člena Mejna. „Jsme pořád ve stadiu hledání, ale protože času je málo, je třeba dodělat desku, tak jsme sáhli do osvědčených řad," říká zpěvák Márdi. Jarní turné s kapelou tak jako host odehraje Aleš Zenkl, který hraje například s kapelou Michala Hrůzy.

„S Alešem se známe dlouho a už nám jednou zaskakoval, když si Mejn zlomil ruku a nemohl hrát. Tentokrát má na nacvičení našich písní mnohem víc času než minule, kdy to musel zvládnout v podstatě za jeden den, a dokázal to. Takže je jasný, že je dobrej a my navíc získáme víc času k tomu, abychom vybrali toho správného člověka, což není úplně jednoduché," dodal zpěvák Márdi.

Vypsaná fiXa si letos připomíná dvacet let od svého vzniku. Oslaví to novým, v pořadí již sedmým studiovým albem a pořádnou dávkou koncertů. Vrcholem bude podzimní turné, které skončí koncertem ve Velkém sále pražské Lucerny.

„Dvacet let je dlouhá doba a nikdo netušil, když jsme si na začátku ve zkušebně rozdělovali, kdo bude na co hrát, že to takhle dlouho potáhneme. Na druhou stranu, nikdo z nás se necítí býti hudebním staříkem, a tak dál pokračujeme za těmi, kteří jsou před námi a dokazují, že hudba je nejlepší věc na světě, ke které se lidstvo dopracovalo," pokračuje Márdi s tím, že do bilancování se jim ovšem vůbec nechce. To budou radši slavit, a jak jinak než deskou a spoustou koncertů.

Kateřina Malá