Na své si přijdou milovníci folkové, rockové i vážné hudby. Kromě festivalů jsou na hradech a zámcích i samostatné koncerty a výstavy, turisté se mohou těšit také na noční prohlídky.

V prostorách nádvoří Státního zámku v Telči se už tradičně na začátku července uskuteční řemeslné trhy. Nabídnou návštěvníkům stánky s ukázkami řemesel i možnost výrobky koupit.

Na hradě v Lipnici nad Sázavou se budou konat 
28. června noční prohlídky. „Vystoupí na nich skupina historického šermu Sígři," řekl kastelán Marek Hanzlík. V polovině července se na zámku uskuteční jubilejní 
20. ročník festivalu Rocková Lipnice. Letos mezi hosty ve dnech 12. a 13. července v amfiteátru pod hradem nebudou chybět například Jiří Macháček s kapelou Mig 21 nebo Mňága a Žďorp.
Prázdninově pohodový festival Hračkobraní na zámku 
v Kamenici nad Lipou je určen hlavně pro rodiny s dětmi. Návštěvníkům nabídne ve dnech 10. až 14. července přehlídku hraček z přírodních materiálů, tvůrčí dílny s možností vyzkoušet si výrobu jednoduchých hraček a také velmi bohatý doprovodný program.

Koncert septeta francouzského kytaristy Juana Carmony přezdívaného „princ flamenka" zahájí letošní 28. ročník mezinárodního hudebního festivalu Folkové prázdniny na zámku v Náměšti nad Oslavou. Carmona na festivalu, který bude Náměšť hostit od 20. do 27. července, vystoupí poprvé v České republice.

Australská legenda

Jednou z hlavních hvězd letošního vícežánrového festivalu Prázdniny v Telči bude australská kytarová legenda Tommy Emmanuel. Diváci se mohou těšit například také na Spirituál kvintet, Druhou trávu či Vladimíra Mišíka. Festival s více než třicetiletou tradicí se bude konat od 
26. července do 11. srpna.

Multikulturní festival Sázavafest se letos poprvé ve své třináctileté historii bude konat na Vysočině ve Světlé nad Sázavou. Sázavafest nabídne čtyři hudební scény, na kterých vystoupí během tří dnů od 1. srpna více než 100 účinkujících z domova i zahraničí. Pořadatelé očekávají až dvacet tisíc návštěvníků.

Američtí umělci, sopranistka Janai Bruggerová a tenorista Brian Jagde, otevřou 
3. srpna v zámeckém parku 
v Jaroměřicích nad Rokytnou Mezinárodní hudební festival Petra Dvorského áriemi a duety převážně z Pucciniho 
a Verdiho operních hitů. Moravskou filharmonii Olomouc bude řídit italský dirigent Sebastian Rolli. Patnáctý ročník festivalu potrvá do 17. srpna 2013.

V Pacově na Pelhřimovsku začne v sobotu 24. srpna vícežánrový festival Pacovský poledník. V jeho průběhu se divákům představí mimo jiné Jaromír Nohavica, Ivan Hlas či skupina Druhá tráva.

Jaroslav Buček (ČTK)