Mapuje pronásledování římskokatolické církve v Československu v letech 1948-1989.

Expozice představuje jednu z velmi tragických, ale současně inspirativních vývojových etap, které prožila katolická církev v českých zemích i na Slovensku v období komunistického režimu.

Represivní proticírkevní politika československých komunistů byla ve východním bloku jednou z nejtvrdších a nejvytrvalejších. Komunistický režim používal k izolaci a likvidaci církve a církevních představitelů širokou paletu prostředků – od zastrašování přes věznění až po fyzickou likvidaci duchovních i laiků.

„Každý z nás najde na výstavě jistě mnoho inspirativních podnětů a naději. Naději v tom, jaké hodnoty předkové, v tomto případě představitelé katolické církve, zastávali. Byli to lidé, kteří prožili nacistickou okupaci a mnozí z nich se zapojili i do odboje. Tím došli všeobecné vážnosti a respektu.

Za komunismu se nebáli říkat nahlas názor, že smysl života spočívá v pravdě a svobodě. Díky tomu se dostávali do internací a byli perzekuováni. Přesto se nevzdávali a tím jsou nositeli naděje," uvedl ředitel Ústavu pro studium totalitních režimů Zdeněk Hazdra a dodal, že expozice mapuje období komunistických represí vůči církvi nejen v historickém kontextu, ale i na osudech konkrétních lidí, jako například kardinálů Josefa Berana, Tomáše Špidlíka či Miloslava Vlka.

„Jsme rádi, že se tato výstava může uskutečnit v budově královéhradeckého biskupství. Téměř čtyřicet let tento biskupský dům na sobě prožíval represálie komunistické diktatury. Sloužil jiným účelům, než k jakým byl určen.

V budově biskupství byl také téměř sedm let internován biskup Mořic Pícha. Tato jeho internace byla bolestivá a ponižující tím, že státní zmocněnci s panem biskupem zacházeli jako s věcí a byli jeho dohlížiteli od rána do večera a od večera do rána.

Jsme rádi, že se budou moci lidé pohledem na fotografie přesvědčit o tom, jak minulý režim nejen pronásledoval církev, ale jak svou ideologií poplatnou ateistické propagandě deformoval nejen lidská společenství a všechno to, co se našemu národu podařilo vytvořit, ale především deformoval lidskou svobodu a srdce člověka. A srdce člověka připravoval o to, co nás vede k radosti, pokoji, štěstí a pro nás křesťany plnosti života na věčnosti," řekl Josef Socha, generální vikář královéhradeckého biskupství.

Výstava Diktatura versus naděje, která od roku 2013 putuje po českých a moravských městech (Velehrad, Praha, Jihlava, Olomouc, Boskovice, klášter Teplá a Zásmuky), potrvá v Galerii Biskupské rezidence v Hradci Králové do konce června.

Přístupná je každý všední den od 9 do 17 hodin. Biskupství královéhradecké ji realizovalo ve spolupráci s Ústavem pro studium totalitních režimů a Archivem Kanceláře prezidenta republiky.

K výstavě je vypracován výukový materiál. Aktivity realizované pomocí cvičení v pracovních listech vedou žáky k porozumění klíčovým momentům z dějin české katolické církve zvláště ve 40. a 50. letech 20. století.

Žáci se také blíže seznámí s osudy čtyř předních církevních osobností (Josef Beran, Jan Anastáz Opasek, Miloslav Vlk a Dominik Duka). Důraz je kladen na interpretaci textu a obrazových materiálů, spolupráci ve skupině.

Lukáš Peška, Biskupství královéhradecké