Výstava trojrozměrných filmových scén, loutek, dekorací, fotografií a originálních ilustrací k poslednímu z trilogie filmů vzniklých na motivy pohádkové knížky Jana Wericha Fimfárum vznikla ve spolupráci s hlavním producentem filmu – společností MAURfilm. Tento film byl jako vůbec první český animovaný film natočen ve 3D technologii. Loutka v něm však zůstala nedotčena, všechny tři pohádky z filmu zachovávají původní tradiční loutkovou animaci, která proslavila české animátory po celém světě.

Největší prostor má na výstavě nejdelší pohádka z filmu – Rozum a štěstí od režiséra Davida Súkupa a výtvarnice Patricie Ortiz Martínez. Velké filmové scény z ní jsou doplněny originálními ilustracemi od této původem španělské výtvarnice.

Další z vystavených pohádek u Wericha nazvané Měl král tři syny, ve filmu O kloboučku s pérkem sojčím vytvořila autorská dvojice – režisérka Vlasta Pospíšilová a výtvarník Petr Poš. Výstava obohacená o originální Pošovy návrhy scén bude i takovým neplánovaným vzpomenutím na tohoto skvělého výtvarníka a ilustrátora, který bohužel nedávno po dlouhé nemoci zemřel.

Poslední pohádka, Jak na Šumavě vyhynuli obři, od režisérky Kristýny Dufkové a výtvarnice Denisy Abrhámové je připomenuta jen loutkami a fotografiemi.

Jako bonus je vystavena velká scéna z fimfárovské dvojky v podobě velkorysé scény z pohádky Jána Baleje Moře strýčku, proč je slané?
V rámci výstavy proběhnou workshopy s výtvarnicí, která na filmech spolupracovala, kde bude možné si vyzkoušet jak tvorbu originální loutky, tak i animaci.

Mgr. Daniela Růžičková, kurátorka výstavy