Když v roce 2009 kapela EXIT ze Žďáru nad Sázavou nahrála upravenou hitůvku Dream On od skotské rockové kapely NAZARETH, byla to trefa do černého. S geniálním sloganem "pivo, ty seš nápoj všech dob - vaří Havlíčkův Brod!" to tak muselo být! Měšťanský pivovar Havlíčkův Brod v následujícím roce díky svěží reklamě zdvojnásobil výstav… Ne, samozřejmě žertuji. Ale 85.800 shlédnutí klipu k této písni na YouTube (do této chvíle) bez celostátní mediální masáže je úctyhodný výkon! Stejně jako fakt, že skladbu s tímto českým textem převzaly četné zábavové kapely do svého repertoáru…

Kapela EXIT vznikla na konci roku 1995. Při pohledu zpět byl patrně nejúspěšnějším obdobím souboru přelom tisíciletí. Kapela v rychlém sledu nahrává dvě studiová CD: "2000" (vydáno v roce 2000) a "McSico" (2001). A v roce 2002 získává EXIT se skladbou Divokou vodou dvě ceny v mezinárodních autorských hudebních soutěžích Děčínská nota a Zlín talent. O sedm let později kapela v již zásadně proměněné sestavě nahrává CD Promo 2009, které kromě čtyř dalších skladeb obsahuje zmíněný cover od skupiny NAZARETH. Všech dvacet osm písní ze tří cédéček EXIT umožňuje velkoryse stáhnout ze svých webových stránek www.exitrock.cz.

Za dvacet let své existence prodělal EXIT celou řadu personálních změn. Z původní sestavy v kapele zůstal pouze její zakladatel Radim Píbil. Radim v dubnu 2008 poskytl relativně pesimistický rozhovor hudebnímu magazínu ROCKMAG.CZ ("Nejvíc se mi protiví na hudbě to, že všichni poctiví muzikanti nemají v pořádku rodinný vztah"), na který navázal již v poněkud lepším rozpoložení o rok později po křtu nového cédéčka („Hodně jsme si to užívali hlavně díky lidem, byli jste opravdu skvělí!").

V roce 2004 Radim "za účelem propagace svých hudebních aktivit" zakládá hudební společnost MusicArts. Vedle hudebních programů pro děti se zásadní aktivitou stává hudební dvojčlenný band FRANKENSTEIN. Z původně jednorázové akce za účelem odehrání svatby pro známé se stává regulérní hudební business. I když nedávnou informaci ze stránek www.exitrock.cz, že kapela EXIT momentálně žádné vystoupení nechystá, nelze brát vážně, je faktem, že časy, kdy kapela odehrála desítky vystoupení za rok, jsou pryč. To monstrum s přezdívkou moderní Prométheus je objektivní příčinou i vysvětlením.

Zastavme se ještě krátce u baskytaristy Vladimíra Budíka. Je zručným multiinstrumentalistou, velmi dobrým zvukařem, producentem a spolumajitelem nahrávacího studia AB RECORDS ve Škrdlovicích u Žďáru nad Sázavou. Novější nahrávky vznikaly právě tam. Stejně jako dáreček fanouškům kapely EXIT k předloňským vánocům s názvem Nevnímám.

V loňském roce kapela předvedla v Dobrohostově perfektní koncertní set, po mém soudu nejlepší ze všech vystupujících kapel. EXIT se objevil na pódiu v této sestavě:

RADIM PÍBIL - zpěv, kytara
KAREL SOBOTKA - kytara
ONDŘEJ CHALUPA - klávesy
VLADIMÍR BUDÍK - baskytara, zpěv
JOSEF MAZÁNEK - bicí nástroje

Jako by rezignací na častější společné vystupování EXIT potvrzoval text své vlastní písně z prvního cédéčka Z nás nikdy hvězdy nebudou ("Z nás nikdy hvězdy nebudou, jsme totiž líný na druhou"). Po loňské premiéře v Dobrohostově už vím, že to není tak horké…