Prvním z nich byl poslední červencový, druhým předminulý srpnový víkend. Během těchto několika dní vyhasly na silnicích téměř tři desítky životů. Allianz pojišťovna zveřejnila žebříček deseti českých lokalit s nejčastějším výskytem dopravních nehod za rok 2012, jejichž důsledkem bylo těžké zranění nebo úmrtí. Jedno 
z nich se nachází také na Vysočině, a to v havlíčkobrodském okrese v Habrech.

„Pod drobnohled se dostaly dálnice, rychlostní silnice a silnice první třídy a jejich kritická místa s kumulací nehod, jejichž vzájemná vzdálenost byla kratší než sto metrů," popsal metodiku sestavení tabulky rizikových míst mluvčí Allianz pojišťovny Václav Bálek.

„Pořadí závažnosti jednotlivých nehodových lokalit bylo vyhodnoceno podle tří kritérií. Podle počtu nehod, při kterých došlo k smrtelnému nebo těžkému zranění, počtu zraněných nebo usmrcených osob a závažnosti jejich zranění," vysvětlil Dalibor Šajar, předseda správní rady Allianz nadačního fondu, jehož posláním je právě podpora bezpečnosti na silnicích.

Služba pro řidiče

Automapa rizikových míst je podle pojišťovny upozorněním zejména pro řidiče, ale posloužit může rovněž policii a správcům komunikací. „Pro motoristy je vodítkem, protože je upozorňuje na místa, která jsou rizikovější než ostatní, a varuje, kde by si měli dávat obzvlášť pozor. Dále je užitečná v některých případech i pro policisty a správce komunikací, kteří mohou společnými silami v těchto rizikovějších místech učinit určitá nápravná opatření," uvedl dopravní odborník Jindřich Heinrich z HBH projektu – projekční kanceláře pro dopravní a inženýrské stavby.

Opatření se rozhodl udělat i Allianz nadační fond. Ve spolupráci s firmou HBH projekt a společností 3M Česko, která je mimo jiné specialistou na dopravní značení, vybraly zmíněné nejrizikovější lokality. „Naší dlouhodobou snahou je pomoci zpřehlednit situaci na českých silnicích a učinit je tak bezpečnějšími," podotkl odborník na dopravní bezpečnost z firmy 
3M Česko Eduard Perski.

„Společnými silami pracujeme na tom, aby tato místa ze smrtelných statistik zmizela. První dvě až tři lokality by mohly být upraveny ještě letos," doplnila Radana Pochop Rusevová z Allianz nadačního fondu.

Některé nehodové lokality mají určité společné rysy. Minimálně v polovině případů hrálo významnou roli nedodržení nejvyšší povolené rychlosti, jinde je příčinou nepřehlednost křižovatky či snížená viditelnost před nebo za zatáčkou.

Nejnebezpečnější

Lokality, které se podle vyhodnocení statistických výsledků jeví jako nejméně bezpečné silniční úseky v Česku (seřazeno od nejnebezpečnější lokality, v závorce je číslo dané silnice, za závorkou je kraj, kde se místo nachází):

1. Chomutov (I/13), Ústecký

2. Říkov (I/33), Královéhradecký

3. Třemošná (I/27), Plzeňský

4. Bystřice (I/11), Moravskoslezský

5. Habry (I/38), Vysočina

6. Lanškroun (I/43), Pardubický

7. Toužetín (I/7), Ústecký

8. Kutná Hora (I/2), Středočeský

9. Drahonice (I/22), Jihočeský

10. Pasohlávky (I/52), Jihomoravský

Zdroj: Allianz pojišťovna