Ještě týden před tím došlo 22. července k tragické nehodě dvou vozidel u Želetavy, kde se zranilo devět lidí. Nehoda čtyř aut u Velké Bíteše vyřadila na čas z provozu dálnici D1, pro zraněnou ženu posílala zdravotnická záchranná služba Kraje Vysočina vrtulník. Nepozornost, horko, únava a alkohol, si opět vybírají svou krutou daň.

Ve stoupání na tříproudové silnici u Štoků se srazila v pondělí tři auta. Silnice byla několik hodin uzavřená, policie odkláněla dopravu přes Šlapanov.

Následky byly tragické. „Zemřela řidička osobního vozidla a těžce zraněný je její nezletilý spolujezdec. Toho záchranáři letecky transportovali do zdravotnického zařízení,“ informovala policejní mluvčí Dana Čírtková.

Osmiletého chlapce záchranáři přepravili do dětského traumacentra ve Fakultní nemocnici v Praze - Motole.

Podle prvotních zjištění vyšetřovatelů jela osmatřicetiletá žena osobním vozem od Havlíčkova Brodu na Jihlavu. V místě, kde nad Štokami začíná klesání a silnice se rozděluje na tři pruhy, přejela z dosud neznámých příčin dvojitou plnou čáru a vjela do protisměru.

Tam se srazila s nákladním vozidlem. „Náraz osobní automobil odhodil zpět do jeho jízdního pruhu, kde do něho ještě narazila dodávka,“ popsala policejní mluvčí.

Nehodu policisté i nadále vyšetřují. K určení přesných příčin úmrtí řidičky nařídili soudní pitvu. K tragické dopravní nehodě, při níž zahynul spolujezdec, došlo v sobotu 29. července časně ráno na obchvatu Golčova Jeníkova. Z tříčlenné posádky byla těžce zraněna řidička a druhý spolujezdec. Svou roli sehrál alkohol, policisté ženě naměřili přes dvě promile alkoholu v dechu.

Na silnici I/38 u obce Štoky ve směru jízdy na Havlíčkův Brod došlo zde ke střetu osobního automobilu, dodávky a nákladního vozidla.
Při nehodě tří aut u Štoků zemřela řidička

Podle policejní mluvčí Čírtkové lze jen těžko hledat v nehodách z poslední doby jednoho společného jmenovatele. Spojuje se tady spíš několik faktorů. „U řidičky, která havarovala u Štoků, se příčina vyšetřuje. U Golčova Jeníkova to byl jasně alkohol. Ten za volant nepatří v žádné roční době a v horkém létě zvlášť,“ zdůraznila Čírtková. Jak dodala, v době letních prázdnin a dovolených na to reagují dopravní policisté zvýšeným počtem kontrol na alkohol u řidičů. Nicméně obecně se dá podle mluvčí říci, že opatrnosti za volantem není nikdy dost. „Dnes má většina vozidel klimatizaci, takže zapnutím klimatizace v autě se dá předejít únavě z horka. Mimochodem to se netýká jen řidičů osobních vozidel.

Nedávno se únava a slabost projevila u řidiče autobusu, který sjel ze silnice,“ podotkla Čírtková. V létě se navíc zvyšuje vytíženost některých silnic nejen kvůli cestám na dovolenou, ale i z důvodů většího počtu objížděk. „To znamená větší koncentraci provozu na některých silnicích a s tím souvisí pojíždění v koloně, což vyžaduje zvýšenou koncentraci,“ dodala Čírtková. Klasickým příkladem byla podle policejní mluvčí nehoda u Velké Bíteše, kde se řidiči nevěnovali plně řízení a nedodržovali bezpečnou vzdálenost.