V porovnání se stejným obdobím loňského roku je to zhruba o 20 procent více. Těžké zranění utrpělo při nehodách 136 lidí, což je meziročně o jedno procento méně. O devět procent na 172 případů se zvýšil počet nehod, při kterých figuroval alkohol, včera to oznámila krajská policejní mluvčí Dana Čírtková.

„Policisté vyšetřovali od ledna do konce října 3 040 dopravních nehod, to je meziročně o tři procenta méně," uvedla mluvčí.

Nejvíc nehod

Nejvíc nehod se stalo na Jihlavsku, nejméně na Pelhřimovsku. Nejčastější příčinou letošních nehod je způsob jízdy, nepřiměřená rychlost a nedání přednosti v jízdě.

Od začátku roku do konce října bylo účastníkem nehod také 170 cyklistů. „Celkem 112 cyklistů, kteří havarovali, nemělo při jízdě na kole na hlavě ochrannou přilbu," uvedla mluvčí.

Pět cyklistů při nehodě zemřelo, 22 jich bylo těžce zraněno a 137 utrpělo lehké zranění. Pouhých šest cyklistů vyvázlo z nehody bez zranění. Při 572 dopravních nehodách se vozidlo na silnicích kraje střetlo s lesní zvěří. Nejvíc jich policisté zaznamenali na Havlíčkobrodsku, a to 145.

Z celkového počtu 1 878 řidičů, kteří zavinili dopravní nehodu, jich největší počet patří do věkové skupiny od 20 do 25 let, a to 253.

(čtk)