„Devětačtyřicetiletý řidič Opelu Corsa jel po Smrčenské ulici směrem ke Zborné. Přejel však do protisměru, kde se čelně střetl s protijedoucí Škodou Octavia," popsala policejní mluvčí Dana Čírtková s tím, že se při střetu lehce zranili oba řidiči a spolujezdkyně z octavie.

Zatímco u řidiče škodovky policisté alkohol v dechu nenašli, řidič opelu byl pravděpodobně silně opilý. „První měření ukázalo hodnotu 3,41 promile alkoholu, při druhém měření vykázal přístroj hodnotu 3,51 promile. Muž se potom dobrovolně podrobil lékařskému vyšetření spojenému s odběrem krve," doplnila mluvčí.

Opilý řidič nebyl navíc připoután pásem, škodu policisté odhadli na sto čtyřicet tisíc. „Byly zahájeny úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky," doplnila mluvčí.

Opilců přibylo

Podle Čírtkové vyšetřovali letos policisté na Vysočině 1 266 dopravních nehod, což je o osm procent méně než za stejné období roku 2013. „Při letošních nehodách 13 osob zemřelo, 44 jich bylo zraněno těžce a 428 utrpělo lehká zranění," uvedla Čírtková.

Zatímco u výše zmíněných statistik vychází srovnání s uplynulým rokem příznivě, jiné je to s počtem řidičů, kteří se na silnice vypravili opilí. „V 66 případech policisté při vyšetřování nehody zjistili, že některý z účastníků je pod vlivem alkoholu. Toto číslo je alarmující, neboť je o 35 procent vyšší než za stejné období roku 2013," objasnila mluvčí.

Policisté se proto podle ní chtějí více zaměřit právě na alkohol a jiné omamné látky. „Bude to v rámci běžného výkonu služby, ale také při mimořádných dopravně-bezpeč᠆nostních akcích. Budeme kontrolovat všechny účastníky silničního provozu – zejména řidiče nákladních, osobních vozidel, autobusů, ale také motocyklistů a cyklistů," doplnila policejní mluvčí Čírtková.

(edi)