Brodský basketbal je na vzestupu. Hlavně co se týče týmu mužů, který si prošel obrovskou krizí. „Krize je naštěstí za námi," říká spokojeně jeden ze srdcařů brodského basketbalu Marek Kolesa. On problém viděl v tom, že tým mužů neměl trenéra a chodili trénovat pouze čtyři hráči.

„Ta doba je zažehnána. Máme trenéra, který vede tréninkové jednotky tak, jak má a navíc nás posílili mladí kluci, jako Duben, Jagoš, Spilka," má jasno Kolesa. Tato sezona vychází brodským basketbalistů náramně, po dvaadvaceti zápasech jsou o skóre na čele oblastního přeboru před Jilemnicí, když na kontě mají pouze čtyři porážky. Tu poslední si připsali na konto na palubovce České Třebové.

„Po první čtvrtině jsme s domácími drželi takřka vyrovnaný stav, přestože  naši hráči nepředváděli dobrý výkon. Naštěstí se ani domácí nedokázali v koncovce prosadit. Ve druhé čtvrtině soupeř ukázal svoji sílu a především dobrou obranou, proti které jsme se jen těžko prosazovali, a přesnou střelbou nám v polovině utkání utekl o deset bodů. Nejlepší výkon jsme předvedli ve třetí čtvrtině. V jejím závěru jsme se dvěma trojkami  dostali do vedení o jeden bod. Domácí viditelně znervózněli a my jsme vycítili šanci na zisk obou bodů. Jenomže v poslední čtvrtině domácí borci opět zabrali naplno a naše šance na výhru se rozplynula," vrátil se k zápasu trenér Pavel Duben. Zato v posledních dvou domácích zápasech své soupeře doslova sestřelili. Nejprve béčko Trutnova 86:31 a potom konkurenta z Jilemnice 104:76 a tím mají zisk prvního místa před posledními zápasy ve vlastních rukou. „Kladem je, že všech dvanáct hráčů se dokázalo zapsat do střelecké listiny," dodal Duben.

Pokud se v pátek basketbalistům Jiskry podaří vyhrát u posledních Pardubic a v sobotu u čtvrtého celku ze Skutče, nemusejí se ohlížet na výsledky Jilemnice a mohou slavit přeborníka kraje a rovnou i pořadatelství Final four (16. a 17. března – pozn. autora), při kterém by si to čtyři nejlepší celky rozdaly o postup do Východočeské ligy.

„V Pardubicích by to měla být formalita, ale Skuteč bude o něčem jiném. Nevíme, s čím na nás vyrukují, ale určitě bude rozhodovat výborná obrana," předpovídá Kolesa.