Jinými slovy běžecký závod na deset kilometrů, který vede lesy v okolí městyse. Pořadatelé klání, jehož popularita raketově roste, připravili několik novinek a stejně jako vloni pomohou dobré věci.

„Posledního ročníku se zúčastnilo více než 260 dospělých závodníků a očekáváme, že letos by mohlo být účastníků ještě víc," uvedl za pořadatele, Zbyněk Zelený. Ke včerejšku bylo přihlášeno 340 mužů a žen, kteří se chtějí s běžeckou tratí poprat.

Závod, který je součástí Chotěbořského běžeckého poháru a byl webem www.rozbehnito.cz zařazen mezi sedm nejlepších prázdninových akcí v ČR, i pro letošní ročník spojil své síly s neziskovou organizací Fokus Vysočina, která pomáhá duševně nemocným i jinak handicapovaným lidem. „Za každého startujícího přispějeme Fokusu dvaceti korunami na jeho činnost. Zvláštní prémii pak i letos vypsal městys Havlíčkova Borová. Za každou vteřinu, o kterou bude překonán dosavadní ženský rekord trati (ten činí 40:57 minut – pozn. aut.) přispěje Fokusu další stokorunou. Je to tedy šance pro špičkově běžkyně, aby svým výkonem přispěli na dobrou věc," řekl Zelený.

Vítězka ženské kategorie navíc obdrží zvláštní cenu – hodnotné dílo od grafika a malíře Filipa T.A.K.

„Novinkou pak bude také možnost tejpování zdarma po dobu registrace závodu, malé překvapení bude připraveno také pro ty běžce, kteří se zúčastnili všech pěti ročníků klání. A každý, kdo se přihlásil do 10. července v našem registračním formuláři si také mohl tipnout, kolik dospělých se letos postaví na náměstí v Havlíčkově Borové ke startu. Ten, kdo bude svým tipem nejblíže realitě, od nás dostane také malé překvapení," doplnil Zelený.

Samozřejmostí budou i závody v několika dětských kategoriích, které se uskuteční před hlavním startem a bohaté občerstvení.

Ti, kdo se přihlásili do 10. července, mají podle pořadatelů nárok i na běžecké tričko, jméno vytištěné na startovním čísle a pamětní medaili. Přihlásit se však bude možné také přímo na místě.

Hlavní závod začíná v 17 hodin.