V rámci letošního ročníku se uskutečnilo také Mistrovství ČR veteránů v půlmaratonu. Závod se stejně jako v minulých letech konal pod záštitou Města Havlíčkův Brod. Půlmaratonu se zúčastnilo 750 běžců.

Třetí B:GROUP Havlíčkobrodský půlmaraton byl rozdělen do několika závodů. Půlmaraton odstartoval v 11 hodin výstřelem z pistole zástupce spolku veteránů Jiří Brychta. Hlavní závod běželo 302 jednotlivců, z toho 238 mužů a 64 žen.

Hlavní půlmaratonský závod doplnilo 43 týmů ve dvoučlenných štafetách, 24 týmů čtyřčlenných štafet a 29 firemních družstev. Před samotným půlmaratonem vyběhlo na trať okolo sportovního areálu 125 dětí, pro které byly připraveny speciální běžecké závody s trasami 400, 800 a 1 200 metrů.

Trasa půlmaratonu v celkové délce 21,0975 kilometru vedla po cyklostezkách a pěších zónách podél řeky Sázavy.

Účastníci hlavního závodu běželi okruh celkem čtyřikrát, zatímco štafetová družstva se podle počtu členů střídala po jednom či dvou okruzích.

Vítězem půlmaratonu v kategorii mužů se s časem 01:13:52 stal Jan Kohut, který zároveň vytvořil nový traťový rekord. Z žen nejvyšší stupeň vítězů obsadila Hana Homolková s rovněž novým traťovým rekordem v čase 01:24:49.

Ve dvoučlenných štafetách se na prvním místě umístil tým Můj brácha má prima bráchu ve složení Miroslav a Jan Krajcigr s časem 01:27:43.

U čtyřčlenných štafet si pro první místo doběhli závodníci z týmu Catus v čase 01:20:41 a v nové kategorii firemních štafet získal první místo tým TECHNOCON – IMBUSÁCI s časem 1:36:38.

Pro děti i dospělé byl v zázemí areálu připraven bohatý doprovodný program.

Půlmaraton opět provázela skvělá atmosféra a fanoušci pro běžce vytvořili příjemné a energií nabité prostředí. Trať lemovaly „fanzóny" s občerstvením pro diváky a příjemnou hudbou, která mnoho závodníků motivovala k vyšším výkonům.

Stejně jako minulý rok bylo po závodu pro běžce připraveno relaxační centrum s masážemi a tejpováním.

„Pokud byl tento náš závod pro řadu lidí inspirací pro začátek s aktivním pohybem, a pokud si běžci odnesli hezký emotivní zážitek, naplnil se pro mne smysl pořádání B:GROUP Havlíčkobrodského půlmaratonu. Rád bych srdečně poděkoval celému organizačnímu týmu, který se na přípravě tohoto projektu podílel, panu starostovi města Janu Teclovi za podporu, všem 43 partnerům, zejména pak firmám ACO, Pleas, Van Leeuwen a VZP, městu Havlíčkův Brod a v neposlední řadě 110 dobrovolníkům, z nichž více než 30 bylo z řad studentů Gymnázia Havlíčkův Brod," uvedl k sobotní akci pořadatel Antonín Urban.

Pavla Miksová