„S nápadem přišel prezident klubu Lukáš Böhm a celý tým jednohlasně souhlasil," říká na úvod Pavel Kubašta, který byl spolu s dalšími dvěma spoluhráči v první várce dárců. „Postupně navštíví Transfuzní oddělení celý náš tým, ale domluvili jsme se, že budeme chodit maximálně po trojicích, abychom lékaře nezahltili. V kompletní sestavě bychom zabrali celou čekárnu," dodává Zdeněk Posejpal.

„Chtěli jsme upozornit na to, že nemyslíme jen sami na sebe a že se snažíme pomáhat. Spolu s týmem přijde i několik nových dárců a třeba na tuto možnost pomoci upozorníme i ostatní spoluobčany," říká třetí dobrovolný dárce z řad Orlů, Ladislav Hrůza, který má na kontě už více jak dvacet odběrů.
Humor neztratila trojice ragbistů ani při samotném odběru a nedošlo u nich ani k žádným zdravotním komplikacím.

„Zvládli jsme to v pohodě. S ragby se to nedá srovnávat, je to jen lehký odvar toho, co předvádíme na hřišti," shodli se dárci. Další ragbisté navštíví brodské Transfuzní oddělení v posledním červnovém týdnu, zbytek Orlů pak daruje krev na začátku prázdnin.

V České republice je v současné době téměř tři sta tisíc dárců, potřeba by jich bylo ještě o sto tisíc více. Krev brodských ragbistů tak nepochybně najde uplatnění.

(orá)