To bude 31. ročník silničního běhu na 15 km Městem Jarmily Kratochvílové, který se uskuteční o velikonoční neděli v Golčově Jeníkově. Na setkání s hejtmanem Kraje Vysočina Jiřím Běhounkem ho představila patronka závodu Jarmila Kratochvílová s ředitelem Josefem Trtíkem.

„My jsme ustálený kolektiv, který pořadatelství našeho závodu táhne už dlouhou dobu. Za ta léta se toho moc nezměnilo," uvedl na setkání s novináři Trtík.

Závodu už léta dominují zahraniční běžci, posledním českým vítězem se stal v roce 2010 naturalizovaný Slovák Róbert Štefko (předchozí český vítězný zápis je už záležitostí minulého tisíciletí). V ten samý ročník vyhrála i Petra Kamínková. V ženách s výjimkou posledního roku se prosadily na nejvyšší stupeň vítězů Ukrajinky, mezi muži se z tradičního závodu Českého poháru stává sólová jízda vytrvalců z afrického kontinentu.

„Když se podíváme do loňské výsledkové listiny, tak první české jméno figuruje až na jedenáctém místě. Z tohoto důvodu jsme přehodnotili finanční odměny. Kromě celkově deseti nejlepších mužů a pěti žen dostanou odměnu i nejlepší čeští závodníci v jednotlivých kategoriích," vysvětluje Trtík.

Pricemoney tak narostou celkově na 114 tisíc korun. „Získali jsme jednoho zlínského partnera na servis pro závodníky, takže tam ušetříme, proto jsme si mohli tento krok dovolit," dodává Trtík.

Letošní velikonoční neděle vychází na pátého dubna, proto pořadatelé s obavou sledují i prognózy meteorologů. „Nepříznivé počasí vždycky ovlivní účast. Nebojíme se toho, že by nepřijeli Afričané, ti jsou zvyklí startovat klidně i v bundách a kulichách, ale znát je to především na účasti výkonnostních běžců a také závodníků v lidovém běhu," tvrdí patronka závodu Jarmila Kratochvílová.

Organizátoři počítají s účastí zhruba osmi stovek závodníků. „Největší je problém s těmi, co se hlásí na poslední chvíli. My nechceme dávat nějakou uzávěrku, rádi vyjdeme všem vstříc, ale potom je to složité. Loni jsme kvůli tomu museli posunout o čtvrt hodiny start, který bývá v deset hodin," poukazuje na nevděčný fakt Kratochvílová.

Ta usiluje opět o přítomnosti nějaké slavné sportovní osobnosti. „Tohle zatím nemáme vyřešené, ale požádala jsme o pomoc klub olympioniků na Vysočině, tak se nám to snad zase povede. Rádi bychom opět u nás viděli Danu Zátopkovou, ale v jejím požehnaném věku je to vždycky otázka."

Běh bude opět pod záštitou hejtmana Kraje Vysočina. „Vždycky když mi to vyjde, tak do Golčova Jeníkova rád dorazím," tvrdí Jiří Běhounek. Na dotaz, zda se také proběhne aspoň v lidovém závodě, však odpovídá s nonšalancí sobě vlastní. „Já se jmenuji Běhounek, já běhat nemusím."

Obhájci loňského ročníku jsou Joel Moina Mwhngi, který časem 44:57 vytvořil traťový rekord, a Gladys Jepkurui Biwottová.

Vítězové na nové trati
2001 Miroslav Vanko Lenka Hanušová
2002 Róbert Štefko Jana Biolková
2003 Róbert Štefko Dana Janečková
2004 Artur Blasinski Izabela Zatorská
2005 Henryk Szost Jana Klimešová
2006 Miroslav Vanko Jana Klimešová
2007 Artur Blasinski Jana Klimešová
2008 Jakub Burghardt Jana Klimešová
2009 Damian Chopa Petra Kamínková
2010 Róbert Štefko Petra Kamínková
2011 Sawe Elisha Kiprotich Olga Ochalová
2012 Sawe Elisha Kiprotich Naděžda Trilinská
2013 Wycliffe Kipkorir Biwot Naděžda Trilinská
2014 Joel Moina Mwhngi Gladys Jepkurui Biwottová