Za rok se na hřišti TJ Jiskra odehraje Mistrovství Evropy mužů.

Organizátoři řešili kandidaturu na evropský šampionát v roce 2014 hned po skončení turnaje hráček do dvaadvaceti let. A jejich snaha teď přinesla své plody. „Mohu potvrdit, že naše kandidatura prošla a určitě budeme tuto akci pořádat," říká hlavní postava havlíčkobrodského softbalu Dušan Šnelly.

Protože byl Havlíčkův Brod zvolen pořadatelem turnaje teprve nedávno, zatím nejsou známy téměř žádné podrobnosti. „Teď pouze vím, že se to bude konat od dvacátého do šestadvacátého července příštího roku to už je jisté. Šampionátu by se mělo zúčastnit devět států, ale to ještě není definitivní, protože uzávěrka je až někdy na podzim," říká ředitel akce.

Přípravy jsou 
v plném proudu

Jisté také je, že hřiště Jiskry nedokáže pojmout všechny zápasy šampionátu. Proto teď musí organizátoři hledat město, které by bylo ochotné celý turnaj spolupořádat. „Myslím si, že budeme muset minimálně dva dny udělat někde mimo Havlíčkův Brod. Chystáme se začít jednání s Pardubicemi, protože to by pro nás bylo nejjednodušší," ví Šnelly.

Přestože vše vypukne až za dvanáct měsíců, už teď jsou přípravy v plném proudu. „Letos bychom chtěli stihnout především ty investiční akce. Vyměňujeme homerunový plot na hřišti a do konce roku bychom ještě chtěli stihnout postavit jednu tribunu," vypočítává muž, který stál za všemi velkými softbalovými akcemi na Vysočině. „V příštím roce bychom se už chtěli věnovat organizační činnosti," dodává zkušený softbalový funkcionář.

Havlíčkův Brod už zažil takové podniky, jakými jsou mistrovství Evropy juniorů, Světový pohár, Pohár vítězů pohárů i evropský šampionát žen do dvaadvaceti let. Teď se chystá na své druhé mistrovství Evropy mužů a organizátoři přiznávájí, že těží z předchozích zkušeností.

„Přece jenom už máme několik podobných akcí za sebou a myslím si, že všechno poběží podobně. Řešit budeme muset především dopravu, ubytování a stravování účastníků. Prostě stejné věci jako jindy," hlásí Šnelly.

Ten věří, že úroveň turnaje opět o něco vzroste. „Organizace se po každé akci posunula o kousek dál, tak doufáme, že i tentokrát se to povede. Jednáme i s Českou televizí, která by opět měla přenášet některé zápasy a dělat z toho pořad. Budeme se snažit, aby to bylo co nejlepší," plánuje.

Atraktivita zaručena

Český tým navíc bude obhajovat titul evropského šampiona z Kodaně a také na domácí půdě by měl patřit k favoritům. I proto by mohl být zájem diváků o turnaj hodně velký.

„Myslím si, že to bude pro naše město divácky atraktivnější, než turnaj žen. Přece jenom je zvyklé na mužský softbal, navíc mistrovství Evropy mužů je největší akce, jakou můžete v Evropě uspořádat. Věřím, že divácký zájem by mohl být ještě větší, než normálně," říká Šnelly.

„Naši reprezentaci navíc čekáme ve finále, i to by mělo přilákat hodně lidí," zakončuje Šnelly.

Předchozí softbalové akce

mistrovství Evropy juniorů (2006)

- Světový pohár (2007, 2011)

- Pohár vítězů pohárů (2008)

- mistrovství Evropy mužů (2008)