II. LIGA ŽEN

H. BROD – KARVINÁ 30:20

Moravanky byly jediným týmem, který dokázal v prvním zápase Jiskru doma porazit 24-16, tentokráte jim děvčata z Vysočiny prohru odvedla. Domácím vyšel nástup, za deset minut byl stav 8:2, dařila se jim kombinace i střelba, zejména Eva Brožová byla při chuti, v úvodu utkání ovšem několika excelentními zásahy podržela spoluhráčky gólmanka Křenková.

Jiskra byla po všech stránkách lepší, a když deset minut před koncem Satrapová zvýšila na 23:12, bylo rozhodnuto, Brod zvýšil v tabulce náskok o čtyři body. Domácí  házenkářky dobře bránily a evidentně se zlepšily v míčové technice. Střelecky se dařilo průbojné E. Brožové a Satrapové.

Brodská Jiskra se v loňské sezoně sice v první lize zachránila, trenér ve spolupráci s realizačním týmem rozhodl, že družstvo z nejvyšší soutěže odhlásí a bude v letošní sezóně hrát II. ligu. Důvod byl jasný, mladé (průměr 22 let), nezkušené družstvo vyhrálo za celou sezonu pouze dva zápasy  s posledním celkem Plzní, hráčky byly pod tlakem a psychicky na dně. Záměr vyšel.

„Děvčata se zbavila stresu, naučila se zase vyhrávat a po polovině 2. ligy jsou v čele tabulky. Hrají dobrý obranný systém, družstvo táhnou zkušené hráčky Burdová s Evou Brožovou, stále více se prosazuje nadějné mládí," raduje se kouč David Kučera. Výraznou posilou bude návrat bývalé hráčky a střelkyně Bošatské – Plaché.

A co když Jiskra II. ligu vyhraje, vrátí se do nejvyšší soutěže? „Na to nelze zatím odpovědět, mladé hráčky se potřebují zápasově „ostřílet", rozhodne další vývoj zápasů. Pokud na tom budou děvčata psychicky dobře a budou mít chuť do hry, lze o tom uvažovat," vyjádřil se zkušený kouč.

Poločas: 16:9. H. Brod: Křenková, Ulrichová – Satrapová, Továrková, Burdová, R. Brožová, Kotanová, Herzánová, E. Brožová, V. Dubnová, Stejskalová, Jůzlová, Kubátová.

II. LIGA ML. DOROSTENEK

H. BROD – KARVINÁ 29:20

„Bylo to první ostré utkání po dvou měsících pouhých tréninků. Holky to ale zvládly a rozhodly o svém úspěchu již v prvním poločase. Výborně jsme dohrávali rychlé útoky a nebáli jsme se zakončovat ze střední vzdálenosti, což byl klíč k překonání karvinské obrany a vstřelení jednoduchých branek. Ve druhé půlce naše hra již upadla do průměru a pouze jsme zápas kontrolovali. Bohužel jsme nevydrželi v nasazeném tempu a disciplíně. Přestali jsme hrát svou hru a přizpůsobili jsme se soupeři, proto byl druhý poločas vyrovnanou partií. Možná špatná kondice nebo snad lenost, ale holky zvolnily a hrály ve stejném tempu jako Karviná. V utkání jsme minimálně využívali pro zakončení prostor pivota a křídel, což naši hru omezovalo. Do dalších jarních utkání je nutné, aby si holky uvědomily, že zápas se hraje až do konce šedesáté minuty a do útoku i obrany se musí zapojit všechny hráčky, které jsou na hřišti," řekl k utkání brodský trenér David Kučera.

Poločas 17:9. H. Brod: Zychová – Šrámková 1, Nováková 7, Vopěnková, Burdová 8/1, Krajmerová, Brožová 10/2, Nováková 2, Pavlasová, Uhlíková 2, Jindrová.

PŘÍPRAVNÉ UTKÁNÍ – MUŽI

H. BROD – KOLÍN 24:33

V dalším přípravném utkání se házenkáři Jiskry střetli v domácí hale s druholigovým Kolínem, který přijel i s novou posilou Michalem  Krausem (Jičín) – 7 branek. Brodští hráči vydrželi hrát bez chyb a v tempu pouze do 38. minuty (16:18). Poté již nedokázali překonat vysokou obranu soupeře. Hra v útoku se rozdrobila na souboje 1 na 1, z čehož plynuly zbytečné chyby, a to bylo to, co vyhovovalo Kolínu, který s lehkostí  zakončoval  rychlé útoky do otevřené obrany.

Poločas: 12:16. H. Brod: Dočkal, Domkář – Slavík 2, Šimánek 5/1, Vondra 5, Ondráček 1, Zich 5, Kulička 2, Novotný 1, Novák, Cakl, Matějů 3/1.

Alois Svoboda