Na rozdíl od minulých ročníků čekalo na stovku závodníků teplé počasí bez narušení dešťových přeháněk.

Jako první čekala na závodníky plavecká část. V ní se oddělila silná pětičlenná skupina závodníků, kterou tvořili Pavel Hotař, Lukáš Nedělka, Ondřej Sedláček, Petr Kozmon a zdatně jim sekundovala Klára Kučerová. Z vody vylezl jako první Pavel Hotař, který vytvořil favorizovanou štafetu s Tomášem Bednářem. V těsném závěsu za Hotařem vstupovala do cyklistické části právě Klára Kučerová, třetí místo si držel Lukáš Nedělka. Pětatřicetikilometrovou cyklistickou část doslova prolétl vítěz posledních dvou ročníků, Václav Holub z Valesport Valenta Scott Teamu a nenechal nikoho na pochybách, že to s útokem na hattrick myslí skutečně vážně.

Jak se později ukázalo, tento útok byl rozhodující, neboť Václav Holub neměl problém svůj náskok z kola udržet i v běžecké části a v čase 1:27:11 protnul cílovou pásku, a mohl se tak radovat z čistého hattricku. „Zajímavostí je, že Václav Holub je bývalý cyklista a před pěti lety se zúčastnil cyklistické štafety a rok později si vyzkoušel celý závod, kde skončil třetí, a od té doby už nenachází soupeře," prozradil pořadatel poháru Melechova Marcel Pašek. Václav Holub se taky od května může chlubit titulem mistra České republiky v duatlonu, když v Krušných horách porazil nejlepšího našeho triatlonistu na dlouhé tratě Petra Vabrouška.

A jak viděl závod samotný vítěz? „Dobře (smích). Ne, závod byl náročný, po plavání jsem něco ztrácel, ale v cyklistické části jsem ztrátu dohnal. Třetího vítězství v řadě si velice cením," řekl spokojený Václav Holub.

Druhé místo stejně jako v loňském roce obsadil téměř s tříminutovou ztrátou Martin Hanáček (1:30:00). Další z favoritů, Lukáš Nedělka, závod nedokončil a neobhájil svou bronzovou medaili z předchozího ročníku. Na bronzový stupínek se tak postavil Jiří Beránek (1:30:34), kterému se povedla zejména běžecká část.

Tichý zvládl dva závody

Ani další mužské kategorie nepřinesly překvapivé vítěze. V kategorii nad 40 let zvítězil světelský závodník František Tichý v čase 1:33:43, který po tomto závodě odjel na kole do Havlíčkovy Borové, kde si zaběhl ještě „Borovskou desítku" (běh na 10 km – pozn. autora).
Tichému příliš v závodě nevyšlo plavání, ale ztrátu dohonil v cyklistické části a zejména v běhu, který absolvoval nejrychleji ze všech účastníků nejrychleji napříč kategoriemi.

V kategorii nad 50 let obhájil prvenství mnohonásobný vítěz Luděk Ševčík v čase 1:42:18 o necelé dvě minuty před Jindřichem Musilem.

V ženské kategorii zvítězila zmiňovaná Klára Kučerová (1:51:17), která o více než minutu porazila druhou Martinu Pelánovou a třetí Petru Jiránkovou.