Ze stříbrné medaile se radoval sedmadvacetiletý Jan Eis ve váhové kategorii 91 – 100kg. „Abych se do této váhové kategorie vešel, musel jsem během pěti týdnů shodit osm kilogramů, protože na domácích turnajích je těžká váha v rozmezí 93 – 120 kilogramů," upřesnil Eis a dodal: „Tvrdá práce v podobě pěti až šesti tréninkových jednotek týdně se vyplatila. V semifinále jsem porazil francouzského šampiona, ve finále jsem podlehl borci ze Slovenska, ale i tak je stříbrná medaile z mistrovství světa pro náš mladý klub velice cenný úspěch."

Připomeňme, že prvního úspěchu se brodští bojovníci dočkali na únorovém mistrovství republiky, kdy bronzové stupínky obsadili Tomáš Lacina v kategorii do 93 kilogramů a Jan Petrů v kategorii do 84 kilogramů. A jaké má plány čerstvý vícemistr světa Jan Eis do budoucna?

„Nyní se budu připravovat na lednovou MMA ligu a do budoucna se chci zúčastnit co nejvíce amatérských zápasů, a pak přejít do profi soutěže," poznamenal Eis. Jak sám úspěšný zápasník přiznává, nejtěžší období je právě před zápasy a přípravu na ně přibližuje.

„Předzápasový kolotoč tréninků je velice náročný a to jak po fyzické, finanční, tak i psychické stránce. Abychom se posouvali, jezdíme sbírat zkušenosti na semináře a sparingy s profesionály po celé ČR a chtěli bychom i do zahraničí. Pro představu člověk netrénuje celý týden jen box či zápas v tělocvičně, kde jsou samozřejmostí kruhové tréninky, ale pro dosažení komplexní síly je třeba doplňovat i běh, plavání, kolo, posilovnu, TRX a další. Nutností jsou i masáže, zdravá strava a doplňky, nové vybavení, chrániče a podobně. Toto všechno si žádá vysoké výdaje, vřele proto přivítáme jakýkoliv sponzoring," dodává Eis, který se nyní připravuje na Grappling v Ostravě.

Co to je MMA?
Smíšené bojové umění MMA (mixed martial arts) je dynamický, plnokontaktní sport, který umožňuje použití jak techniky ve stoje, tak i na zemi. Techniky jsou převzaté z nejrůznějších bojových umění a sportů. Boj začíná v postoji a většinou přechází na zem, kde se však pokračuje. Samotný zápas probíhá v oktagonové kleci a má svá přísná pravidla FAIR PLAY (žádné údery pod pás, zátylek a záda všeobecně, píchání prstů do očí, krku, tlakové body, zákaz kopů na hlavu, pokud má soupeř více jak tři body na zemi apod.). Souboje končí po KO, rozhodnutím sudího, vzdáním se (tvz. poklepání) nebo po limitu bodové rozhodnutím. Zápasníci mají bezprstové rukavice, suspenzor a chrániče na zuby. Aby bojovník v tomto sportu uspěl, musí být komplexní, nestačí ovládat pouze jednu disciplínu. Za zrod MMA můžeme považovat rok 1993, který vyústil v konání prvního šampionátu UFC (Ultimate Fighting Championship) v USA. Bojovníky vždy zajímalo, který styl boje je nejlepší v porovnání s jinými, proto zde nastoupili zástupci různých bojových stylů, jako jsou například box, karate, jiu-jitsu, savate, zápas apod. Tehdy vyhrál zástupce jiu-jitsu Royce Gracie, který ve finále porazil Gerarda Gordeau (savate), a to díky své technice boje na zemi. Šampionát způsobil masový růst zájmu o ultimátní zápas. V ČR relativně mladý a méně známý sport, v zahraničí se však těší velké přízni a v současné době zažívá neuvěřitelný rozmach, největší oblíbenosti pak především v USA a Kanadě. Na hlavní turnaje oraganizací UFC a Bellator pravidelně chodí několik desítek tisíc fanoušků a jejich televizní přenosy patří mezi nejsledovanější co do počtu diváků.

Máte zájem o tento sport?
Pokud máte zájem o bojové sporty i vy, neváhajte nás kontaktovat na facebooku „Valhalla fight club" (email fightclub@email.cz) a nebo se rovnou přijďte podívat na některý trénink přímo do Valhally (naproti poliklinice, též zde sídlí Fanatic klub).