Do soutěže se přihlásilo 5 týmů. Dvě družstva nominoval Šachový klub Světlá nad Sázavou, po jednom družstvu měly zastoupení TJ Jiskra Humpolec, TJ Spartak Pelhřimov a ŠK AZ CENTRUM Havlíčkův Brod.
Soutěž se hrála systémem každý s každým na 5 kol.  Hrálo se tempem 25 minut pro každého hráče plus 10 sekund za každý tah. Všechny zápasy se hrály v pěkné a prostorné klubovně Šachového klubu Světlá. Pro nehrající družstvo, doprovody a „rychlé" hráče zajistili domácí druhou klubovnu, ve které měly děti k dispozici nejen šachy pro analýzy a trénink, ale i zahradní šachy pro odreagování od mistrovských partií.

V prvním kole odehráli domácí hráči své derby a Humpolec se rozehrával s AZ CENTRem Havl. Brod. Oba favorité vyhráli přesvědčivě 6 : 0 a šli do druhého kola, od kterého se dalo očekávat, že určí krajského přeborníka a zároveň postupujícího na Mistrovství České republiky. První bod získali domácí díky vítězství Honzíka Muzikáře, který kombinačně přehrál Jana Hajčiara. Humpolec však kontroval na šestce, kde Tomáš Vincenc využil větších turnajových zkušeností, získal rozhodující materiální převahu a vyhrál nad Adamem Chalupou. Skóre ve prospěch ŠK Světlá otočil Ondra Galovič, který porazil Terezku Zachovou. Třetí důležitý bod přinesla domácím Julinka Vilímová, která na první šachovnici přehrála Vojtu Kříže. Světlá vedla 3 : 1 a v dalších dvou partiích měli domácí převahu kvality. Zatímco Ondra Dejmal využil v partii s Tomášem Škarydem materiální i poziční převahu k zisku čtvrtého bodu domácích, Péťa Brož v duelu s Jirkou Klubalem vypustil výhru a musel se spokojit s remízou. Výsledkem bylo vítězství ŠK Světlá v poměru 4,5 : 1,5 a radost z blížící se vidiny postupu.

V dalších kolech již favorité dle předpokladů neztráceli, a tak se hrálo již jen o bronzové medaile a čtvrté místo. Spartak Pelhřimov porazil rezervu Světlé i děti z DDM Havlíčkův Brod, a tak zaslouženě získal bronzové medaile. V posledním kole prokázali více umění i zkušeností hráči ŠK Světlá „B", když porazili soupeře z AZ CENTRA Havlíčkův Brod, což jim zajistilo 4. místo v KP. Mládežníci z AZ CENTRA Havlíčkův Brod sice nezískali žádný zápasový bod, ale získali cenné turnajové zkušenosti.

Nejlepším hráčem krajského přeboru se stala domácí Julinka Vilímová, která získala na první šachovnici 4 body ze 4 partií. Na dvojce byli nejlepšími Péťa Brož ze Světlé a Jirka Klubal z Humpolce, kteří zaznamenali půlbodovou ztrátu za vzájemnou remízu. Stoprocentní byl na třetí šachovnici domácí Ondra Dejmal, na čtvrté pelhřimovský Lukáš Kaňka a na šesté humpolecký Tomáš Vincenc. Na páté šachovnici získali shodně 3 body Ondra Galovič z ŠK Světlá a Terezka Zachová z Jiskry Humpolec.

Nejlepší tři týmy získaly poháry a medaile, všichni hráči získali věcnou cenu a všechna družstva dostala diplom za své umístění.

Vítěz krajského přeboru získal právo reprezentovat Kraj Vysočina na Mistrovství ČR družstev mladších žáků, které se koná od 14. do 16. června v Táboře.

Zdeněk Fiala