Vrcholný šachový podnik hostil pod hlavičkou Šachového festivalu Vysočiny 2015, a po dobu devíti dnů, havlíčkobrodský hotel Slunce. Pořádala ho TJ Jiskra Havlíčkův Brod za podpory Českého šachového svazu, Kraje Vysočina, města Havlíčkův Brod a řady sponzorů.

„Mistrovství republiky tady v Havlíčkově Brodě bylo silně obsazené a dobře zorganizované. Je ale trochu škoda, že na turnaji nehrál Viktor Láznička, který patří k absolutní české šachové špičce," uvedl čerstvý mistr republiky, David Navara. Ten dodal, že je se svým výkonem a celkovým výsledkem spokojen. „Samozřejmě, že jsem mohl v některých fázích jednotlivých partií hrát lépe, ale mohlo to samozřejmě dopadnout i hůř," pokračoval s tím, že odehrál velmi těžké partie především s velmistry Štočkem a Babulou. Jejich vzájemné partie nakonec skončily remízou.

Vítězové nepoznali hořkost porážky

David Navara v devítikolovém turnaji ani jednou nepoznal hořkost porážky. V devíti odehraných partiích pětkrát zvítězil a čtyřikrát remizoval. Získal tak sedm bodů. Druhé místo si z mistrovství republiky odvezl velmistr Jiří Štoček, třetí skončil velmistr Vlastimil Babula.

„Oba uhráli 5,5 bodu, o jejich pořadí tak muselo rozhodnout až pomocné hodnocení," upřesnil hlavní rozhodčí turnaje Jiří Siebenbürger.

Nejlepší šachistky České republiky odehrály v Havlíčkově Brodě sedmikolový turnaj. Tereza Olšarová a Kristýna Havlíková dosáhly shodného zisku 5,5 bodu, a tak o jejich konečném pořadí opět muselo rozhodnout až pomocné hodnocení. Olšarová ani Havlíková nebyly na turnaji poraženy, jejich vzájemná partie skončila smírem.

Velmistryně Eva Kulovaná, hráčka klubu Caissa Třebíč, byla jediným zástupcem Vysočiny v mistrovských turnajích. Se svým výkonem ale jistě spokojena nebyla, neboť se ziskem tří bodů skončila až na čtvrtém místě.

Kromě mistrovských turnajů byl součástí Šachového festivalu Vysočiny i mezinárodní turnaj Open FIDE Havlíčkův Brod. Hrálo v něm pětapadesát hráčů a jeho vítězem se stal mezinárodní mistr, Lotyš Andrejs Strebkovs.

„Získal sedm bodů a na druhého mezinárodního mistra, Němce Sebastiana Plischkiho, měl v závěru náskok jednoho bodu. Třetí skončil mistr Stanislav Kuba se ziskem šesti bodů, ovšem s horším pomocným hodnocením," řekl Siebenbürger.

Úspěch on-line přenosu

Ředitel Šachového festivalu Vysočina 2015, Václav Paulík, ocenil vysokou sportovní úroveň všech tří odehraných turnajů.

„V mistrovských turnajích jsme viděli řadu velmi bojovných partií s minimem takzvaných velmistrovských remíz. I partie, které nakonec skončily nerozhodně, byly napínavé až do samého závěru. Turnaje probíhaly hladce, těšily se zájmu veřejnosti a jednotlivé partie měly i značnou sledovanost na internetu. V průměru vidělo každou z nich, a denně jich bylo on-line přenášeno patnáct, na dva tisíce uživatelů internetu," uvedl Paulík.

Starosta Havlíčkova Brodu, Jan Tecl (mimochodem i on je výborný šachista – pozn. autora), který havlíčkobrodský šachový festival zahajoval a v sobotu se zúčastnil i slavnostního vyhlášení výsledků, vyzdvihl a ocenil odvedenou práci organizátorů.

„Podařilo se jim oslovit a do Havlíčkova Brodu přivést absolutní českou šachovou špičku, a to je obdivuhodné. Řadu partií jsem sledoval na internetu a myslím, že potěšily nejednoho příznivce šachové hry. Především partie Davida Navary byly doslova lahůdkou. Věřím, že se všem účastníkům Mistrovství České republiky v Havlíčkově Brodě líbilo, a že na dny, které tady při šachu prožili, budou rádi vzpomínat," řekl Tecl.

Konečné tabulky, výsledky a partie najdou zájemci na: www.mcr15.kssv.cz