Po loňském otevřeném mistrovství se letos opět hraje uzavřený turnaj. Právo účasti získali první tři hráči z minulého ročníku a šest hráčů dle ratingu.

Desátého hráče nominovala sportovně technická komise společně s trenérsko-metodickou komisí ŠSČR. STK se shodla s TMK na nominaci vítěze Mistrovství ČR juniorů 2013 a nominaci si vybojoval IM Vojtěch Plát.

Mistrovství ČR je v šachovém kalendáři jen několik dní po Mistrovství Evropy, a tak někteří hráči preferují odpočinek a účast odřekli. I přesto je na startovní listině šest hráčů z první desítky a letošní průměrný rating 2544 je nejvyšší v historii ČR.

Jedničkou turnaje je naše dlouholetá česká jednička GM David Navara. Dvojkou turnaje je GM Vlastimil Babula a jako třetí je nasazený GM Alexej Kislinsky.

V Koutech u Ledče mimo jiné startuje prvních pět hráčů z loňského mistrovství v Koutech nad Desnou. Zde bylo pořadí GM Navara, GM Kislinsky, GM Babula, GM Robert Cvek a IM Jan Bernášek. Startují také medailisté z Mistrovství ČR 2011 – stříbrný GM Jan Krejčí a bronzový GM Tomáš Polák. Dále startuje GM Igor Rausis a IM Štěpán Žilka, který bude jistě atakovat normu GM. A desátým nasazeným je již výše zmíněný IM Vojtěch Plát.

Na startovní listině najdeme 7 mezinárodních velmistrů a 3 mezinárodní mistry, přičemž IM Jan Bernášek má již normy GM splněné a čeká jen na udělení titulu.

Hraje se každý den od 15 hodin, které se hraje ve středu 29. května od 10 hodin. Všechny partie jsou přenášeny on-line a na webu najdete výsledkový servis a další aktuality. V místě konání partie komentuje mezinárodní mistr Petr Pisk.

Všichni zájemci o královskou hru jsou srdečně zváni do Hotelu LUNA, kde se celá akce koná.

Mistrovství ČR se koná na Vysočině díky podpoře Kraje Vysočina. Pořadatelem Mistrovství ČR je z pověření Šachového svazu České republiky Šachový klub Světlá nad Sázavou.

Zdeněk Fiala