Na prosinec nezvykle teplé počasí přivítalo běžce účastnící se v sobotu běžeckého závodu v Lukách nad Jihlavou.

Po dopoledních závodech dětí se na start postavilo celkem 74 dospělých, kteří si mohli vybrat mezi dlouhou (6,5 km) a krátkou (4,5 km) tratí. Obě začínaly i končily na cyklostezce a ani na jedné nechyběla dvě prudká stoupání, lesní pasáž a přeběh louky.

PTEAM na bedně

Početná vedoucí skupinka běžela zpočátku pohromadě, větší rozestupy přineslo až první terénní stoupání. V dalším průběhu se na čele vytvořila tříčlenná skupina a cílem již proběhl Jakub Exner z jihlavského Pteamu na prvním místě s náskokem téměř tři čtvrtě minuty na druhého týmového kolegu Romana Kocúrka, za kterým v závěsu přiběhl do cíle třetí David Nezveda z Třebíče.

Na kratší trati byl nejrychlejším mužem další člen Pteamu Pavel Hotař, druhý doběhl s malou ztrátou kněžický František Boudný a bronz získal Martin Singr závodící za SKP Nymburk.

Suverénní výkony

Na krátké trati všem mužům senzačně utekla Lada Nováková z AK Olymp Brno. Od prvních metrů se držela v popředí a nakonec měla náskok přes půl minuty před nejrychlejšími muži, a více než čtyři minuty na druhou Markétu Valentovou a třetí Lucii Hernovou.

Jedenáctka žen běžela dlouhou trať, zde byla nejrychlejší Olga Krčálová, která triumfovala s přehledem. Stříbrná Zuzana Fejtová ztratila šest minut, třetí Kamila Szablaturová dokonce osm.

Lucie Singrová