Výuku na celém semináři vedl Okinawský velmistr hanshi Kenyu CHINEN (9. dan Okinawa Shorin-ryu Karate a 9. dan Okinawa Kobudo), který je hlavním instruktorem a prezidentem celosvětové organizace World Oshu-kai Dento Okinawa Shorin-ryu Karate Kobudo Federation (WOF) a jedním z největších expertů karate a kobudo na světě.

Mistr Chinen již po čtvrté navštívil Českou republiku a z toho třikrát město Havlíčkův Brod. Hlavní důvod pořádání této akce v Havlíčkově Brodě je silná členská základna, sídlo a hlavní dojo České federace Okinawa Karate a Kobudo, která v České republice reprezentuje výše uvedenou celosvětovou organizaci WOF.

Seminář organizoval hlavní instruktor WOF pro ČR a předseda ČFOKK Jan Kopecký (5. dan Okinawa Shorin-ryu Karate, 4. dan Okinawa Kobudo), který je přímým žákem senseie Chinena a žije ve městě Havlíčkův Brod.

Mezinárodní seminář byl určen nejen pro pokročilé karatisty a „kobuďáky", ale i pro jejich studenty a svěřence, začátečníky a členy jiných organizací a svazů.

Pod vedením okinawského velmistra tato akce přilákala přes 80 účastníků z 8 ne jen evropských zemí – České republiky, Japonska, Polska, Francie, Rakouska, Německa, Slovenska a Maďarska. Na trénincích karate sensei Chinen vyučoval: Kata Pinan a Passai včetně Kumiwaza a Bunkai a také hlavně Dojo Kumite. Při kobudo trénincích se účastníci semináře zdokonalovali v zacházení se zbraněmi Bo (dlouhá tyč), Sai a Tonkuwa.

Hanshi Kenyu Chinen přicestoval do Havlíčkova Brodu již v pátek večer, den před mezinárodním gasshuku. Po svém příjezdu a ubytování osobně provedl oficiální zkoušky na mistrovské stupně WOF u sedmi českých a dvou zahraničních kandidátů a členů WOF, které trvaly do pozdních večerních hodin.

V Okinawa Shorin-ryu Karate sensei Chinen udělil a první mistrovský stupeň (1. dan) zíslali: Miroslav Pecka (Havlíčkův Brod), Miroslav Sommer ml. (Havlíčkův Brod), Marek Mach (Praha), Libor Kovář (Česká Třebová) a Petr Zázvorka (Liberec).

Dále v Okinawa Kobudo první mistrovský stupeň získali (1. dan): Miroslav Pecka (Havlíčkův Brod), Miroslav Sommer ml. (Havlíčkův Brod), Marek Mach (Praha), Petr Svoboda (Jihlava) a Vladimír Krutka (Bratislava). Druhý mistrovský stupeň (2. dan): Andreas Scherpf (Německo) a čtvrtý mistrovský stupeň (4. dan): Jan Kopecký (Havlíčkův Brod + hlavní instruktor pro ČR).

Mezinárodní Gasshuku WOF Czech Republic 2015 podpořili pivovar Chotěboř a firma Futaba CZ.

Nadšení a znalosti

V neděli odpoledne většina účastníků odjížděla domů s nadšením a znalostmi získanými od senseie Chinena v průběhu gasshuku, které je budou motivovat do příštího ročníku naplánovaného na termín 19. – 20. listopadu 2016.

Sensei Chinen spolu s českým hlavním instruktorem a několika českými studenty odjeli do Prahy, kde při společné večeři vyjádřil spokojenost s pokrokem účastníků mezinárodního gasshuku oproti předchozímu roku i s rozvojem České federace Okinawa Karate a Kobudo.

Pavel Vacek