Nyní nastal čas vše osvětlit široké základně hráčů, rodičů, fanoušků a sponzorů. Jako výbor jsme pro zisk větší dotace udělali maximum, a jak se dočtete níže, nejsme zatím moc úspěšní.

Historii přidělování dotací sledujeme a aktivně si v ní počínáme od roku 2010. Od roku 2010 procházíme každý rok 2 měsíce před rozdělováním dotací vysilujícím martýriem schůzek a jednání s politiky, aby dotace přidělovali spravedlivěji, aby přidali více do fotbalu. V jakémkoliv systému, který by zohledňoval rozpočet nebo členskou základnu (nic jiného ani nelze), bychom totiž dosáhli na 2-3x větší částku než nyní. I my jsme v letech, kdy například KD Ostrov přešel do soukromých rukou a přestal dostávat dotace (dnes už to je jinak), dostali přidáno. Tehdy se dělilo se 1,2 milionu a tato částka se rozdělovala napříč všem žadatelům. My jsme dostali přidáno 150.000 Kč. V roce 2009 spadli naši muži z divize a město nám snížilo dotaci z 800.000 Kč na 700.000 Kč. Dotace postupně narostla na 1.210.000 Kč, což však při postupech pokrylo jen rostoucí náklady na autobusy a rozhodčí.

V roce 2009 dostal BK dotaci 8.000.000 Kč. Pak město uzavřelo spolupráci s ŽSD a udělalo dotační smlouvu pro BK na čtyři roky v částkách 6, 5, 4,5 a 4 miliony korun. Když pomineme neetické vyjmutí jednoho sportu ze zásad, respektive částku v zásadách nechat, jen rozhodnutí o ní vyjmout, tak jsme si nejenom my, ale všichni sportovci mysleli, že jak bude klesat tato částka, tak se z ní dorovnají ostatní velké organizace a tím bude dotační politika transparentní. Jenže město zároveň s tím, jak snižovalo tuto dotaci, snižovalo i celkové výdaje na sport a kulturu. Přidáno tedy z této částky nedostal nikdo nic. Pak v roce 2013 zastupitelstvo bez rozhodnutí doporučujících orgánů (finanční výbor) tuto smlouvu o dva roky prodloužilo. Přišly kontroly, které odhalily to, co „všichni věděli", a to sice, že drtivá většina dotace jde na mzdy trenérům mládeže a popřípadě hráčům A-týmu. Navíc v roce 2013 nebylo vůbec vyúčtováno přibližně 700.000 Kč ze 4 miliónů. BK je musel vracet. V tomto ovzduší jsme prostě očekávali, že zastupitelé jednak nechají sportovce z BK dostávat dotace podle stejných zásad jako je dostávají ostatní sportovci, a jednak že se budou na částku 4 miliony dostávat už těžko.

Určitým znamením bylo schválení navýšení dotací na sport z 6 na 6,5 % ze sdílených daní, které nejdříve schválil finanční výbor a pak i zastupitelstvo. Částka se tím zvedla o 1.150.000 Kč a o dalších přibližně 600.000 Kč ji zvedl předpokládaný vyšší výběr daní. Znamením to bylo proto, že jsme už věděli o žádosti BK na 5.000.000 Kč a proto, že procentuální výše se už v minulosti řídila potřebami BK (jak je popsáno výše). Za této situace při porovnání našeho sdružení a BK (viz níže) v nás bouchly saze a řekli jsme dost. Je nám jedno, kolik dá město do BK, placení mládežnických trenérů je správné a vedení BK jde v podstatě o to samé co nám – získat co nejlepší podmínky pro své trenéry a tím potažmo pro děti, ale je na čase aby nás město přestalo přehlížet a za stejných podmínek jako dostalo dotace BK, dalo dotace i nám a to ve výši 2.000.000 Kč. To, že to je podstatně skromnější částka, je na první pohled zřejmé, i tak je zde, ale stále dost politiků, kteří si myslí, že to přeci musíme MY dělat zadarmo, či spíše ještě do toho peníze dávat.

Jediné srovnání FC s podobně velkým sportem jde v našem městě s BK. Od rozhodující části politiků jsme nejdříve poslouchali, že nám mládež hraje nižší soutěže, tak jsme do dvou let postupovali do stejných soutěží. Pak jsme poslouchali, že BK má vyšší náklady a dokazovali jsme, že rozdíl v dopravě, rozhodčích a dalších „soutěžních" nákladech je do 500.000 Kč. To pak prokázaly i kontroly města za 2011,2012 a 2013. Od té doby posloucháme, že nejsou peníze na přidání ostatním. A nyní když se 1,8 milionu našlo? Tak jsme zase špatní, že prý vyhrožujeme.....ale jak tedy máme jednat? Za 5 let jsme se nehnuli vysvětlováním, žádáním a prošením z místa. Navíc BK od začátku roku při jednáních říkal jasně, nedostaneme-li 1 milion navíc, končíme, čímž měl logicky na mysli muže, protože na mládež měl 4 miliony jisté. Podobně si nyní počíná i Orel, který při jednáních o dotaci na kulturu v OKU opět jasně říká, že buď dostane o 200.000 Kč navíc, nebo OKO končí (Havlíčkobrodská o.p.s. už nežádá, končí). Z našeho pohledu jde tedy jen opět o nějakou obhajobu, proč zrovna nám nedat.

Dle našeho názoru mohou politici fandit jakémukoliv sportu, mohou ho ze svých kapes podporovat jak chtějí, mohou ho navštěvovat jak chtějí, ale při dělení dotací z veřejných rozpočtů musí postupovat transparentně a to se v tomto městě nedělo a neděje.

S naším rozpočtem (cca 4.000.000 Kč) nejsme nadále schopni zajišťovat soutěže mužů a zejména soutěže mládeže, ve kterých se momentálně nacházíme. Každých pár let se tu vymění výbor (od roku 2001 bylo celkem 6 výborů), protože neustojí věčné spory o každou korunu. V minulém roce nás opustil z toho samého důvodu Lukáš Koblížek, za lepšími podmínkami odešel do Jihlavy náš jediný profi-trenér Stanislav Duben. Nadále nejsme schopni sehnat a udržet trenéry s licencemi UEFA-Profi a UEFA-A, které v každém žákovském ročníku mít musíme. Ligu dorostu jsme ze 4. místa už v létě z důvodu nedostatku prostředků odhlásili.

Záleží nám na tom, jací trenéři trénují Vaše děti a drtivá většina z Vás se přesvědčila, jaký je rozdíl mezi zkušeným trenérem s vysokou licencí, nebo trenérem-tatínkem, který začíná a učí se teprve až s dětmi. Některé ročníky měly štěstí na dobré trenéry s řad rodičů, jiné smůlu. V současné chvíli jednáme o příchodu dvou trenérů s licencí UEFA-Profi, ale pokud nebudeme při přidělování dotací úspěšní, tak si je nemůžeme dovolit a naopak už patrně nedokážeme obhájit sportovní středisko mládeže. To znamená pád dvou ročníků do krajského přeboru a dalších dvou až do I.A třídy. Také bychom zde chtěli hrát v příštím roce dorosteneckou ligu a mužskou divizi, protože jinak by žákovské ročníky neměly směrem nahoru návaznost. Protože nad tímto pracujeme od roku 2010, rozpočty, trenéry a vůbec všechno lepíme jak se jen dá, a jsme v podstatě stále ve stejných problémech, tak nám jednoduše řečeno už „došla šťáva". Možná se nějací sebevrazi najdou, povedou Slovan dále, ale jen tím směrem, jakým jsem naznačil. Na více nejsou prostředky.

My si stěžujeme na nerovný přístup některých politiků vůči dvěma stejným sdružením, pracujících na stejné úrovni, stejně trénujícím, hrajícím stejné soutěže. Ale i tak nechceme stejnou částku, umíme žít skromněji. Protože rozdílný přístup města je markantní v placení trenérů, tedy přeneseně v poskytování kvalitní přípravy dětem, tak nepochybujeme o tom, že to vadí i Vám rodičům. Mají děti dělající ve Slovanu fotbal pro politiky čtvrtinovou cenu oproti dětem dělajícím hokej v BK?

Ondřej Pavlas, předseda FC Slovan H. Brod