I přes to se po devíti letech kvůli podvádění jednoho z protivníků dočkal ocenění své celoživotní dřiny. Před zaplněným Havlíčkovým náměstím dostal tento týden v pondělí dojatý patriot vysněný cenný kov.

„Když prohrál, byl to šok. V breku mi vyprávěl, jak chtěl vybojovat medaili pro svého otce, pro svou zemi,“ vzpomínal emotivně Ervín Varga, dlouholetý kouč Marka Švece. Příběh o neúspěšném pekingském duelu o bronz proti kazachstánskému soupeři Assetu Mambetovovi se vrýval většině přítomných na zaplněném náměstí do hloubi duše. Navíc s vědomím, že rodák z Havlíčkova Brodu prohrál kvůli nečestnému jednání, neboť jeho přemožitel byl loni na podzim usvědčen z dopingu.

Zápasník Marek Švec dostal 14. srpna na slavnostním ceremoniálu v Havlíčkově Brodě bronzovou medaili z olympijských her v Pekingu z roku 2008. Jeho tehdejší přemožitel v přímém souboji o třetí místo ve váhové kategorii do 96 kg v řecko-římském stylu Asset
Švec: Na medaili jsem čekal jen tři čtvrtě roku

Švec nebyl první, a zřejmě ani poslední český sportovec, který takový ceremoniál zažije. Čtyřiačtyřicetiletá legenda svého sportu nicméně šla, jak ovšem velí i jeho povaha patriota, proti zažitým pořádkům. „Ukázal, že je velký srdcař. Odmítl variantu obvyklého ceremoniálu v Praze a vydupal si předání v rodném městě. Dokazuje to jeho velikost,“ naznačoval Jiří Kejval, předseda Českého olympijského výboru, který mu v Brodu medaili předával.

„Proč bych měl jezdit do Prahy, s níž už nemám nic společného. V Brodu mám kamarády, rodinu, známé. Nemuseli tak jezdit nikam daleko,“ zdůvodnil zápasník své rozhodnutí, které jen potvrzuje, jak má rodné město rád. Se zápasem zde v dětství začínal, až do základní školy působil v místním klubu, který byl tehdy jednou z tuzemských bašt tohoto sportu. Ani po přesunu do Ostravy na sportovní gymnázium a následně do Prahy za trenérem Vargou na něj nikdy nezanevřel, po konci aktivní kariéry se do města na Vysočině natrvalo navrátil. To už však jako trojnásobný medailista z mistrovství světa a účastník čtyř olympijských her.

V Havlíčkově Brodu se stal celebritou, hlavně pro mladé. V místním kulturním domě tak coby majitel bezpečnostní agentury nejednou ukončil spory jen díky svému respektu. Bez jediného chvatu, vytrénovaná postava a zápasnická mantra prostě dělá své. V Ledečské ulici přebral provoz benzínové pumpy.

„Předchozí majitel měl špatnou pověst, dokonce snad ředil paliva. Do dneška se musím s těmito stíny minulosti vypořádávat,“ popisuje své starosti v civilním životě. Jeho malá benzínka navíc stojí symbolicky zhruba kilometr od místa, kde se možná rodí jeho pokračovatelé v řecko-římském stylu. Areál TJ Jiskra vychovávající mladé zápasníky stojí ve stejné ulici.

Stvořidla. Ilustrační foto.
Ekologové zkoumají, jaký vliv na přírodu by měla cyklostezka přes Stvořidla

Po pondělním slavnostním předávání už má i poslední medaili, která mu ve sbírce scházela. „Odmalička jsem o ní snil. Když mi šéf svazu zavolal, že byl Mambetovovův B-vzorek pozitivní, bylo to pro mě obrovské překvapení. Šok i radost zároveň,“ popisoval Švec s bronzem na hrudi své listopadové pocity.

Doping v tomto případě přinesl paradoxně štěstí pro jednoho ze sportovců, podle všeho však právem. „Já mám svědomí čisté, nikdy jsem si nic nezobnul,“ tvrdí novopečený medailista. Na dotaz o setkání s dopingem u ostatních zápasníků však neodpoví, ani on už si není ohledně soupeřů v ničem jistý. Znovutestování totiž přináší čím dál častěji nové hříšníky.

Švec se dočkal zadostiučinění po devíti dlouhých letech právě díky prozkoumání starých vzorků krve a moči. „Tento trend kvituji, pro dnešní sportovce je to varování, že v budoucnu můžou být z podvádění usvědčeni,“ schvaluje Švec iniciativu mezinárodní antidopingové asociace WADA, která se zapříčinila o diskvalifikaci Mambetova. „Toto je důkaz, že spravedlnost existuje,“ tvrdí šéf olympijského výboru Kejval .„Musela zasáhnout vyšší moc, Marek si to zasloužil,“ nabízí jiný pohled trenér Varga na Marka Švece. Muže, který se nepochybně zapsal do historie Havlíčkova Brodu.

Pro své fanoušky si zápasník Marek Švec připravil odměnu za jejich věrnost. V sobotu 19. srpna se od 12.00 hodin mohou všichni příchozí cennou medaili potěžkat, oslava s veřejností proběhne na jeho benzinové pumpě v Brodu.

Johan Čáp

Kontejner, kam nosí rekreanti odpadky, bývá dost často přeplněn. Vypovídající je i stav dopravních značek.
Kemping na Kachličce už rekreanty dávno neláká