Celá sada dresů půjde do dobročinné online aukce, jejíž výtěžek čeští softballisté věnují na konto dětských domovů, s nimiž havlíčkobrodský softball jako hlavní pořadatel šampionátu spolupracuje.

V rámci úvodního dne mistrovství Evropy v Havlíčkově Brodě odehraje česká reprezentace, která na domácí půdě obhajuje zlaté medaile z roku 2012, rovnou dva zápasy.

Po dopoledním duelu s Chorvatskem vyzve od 20:15 před kamerami ČT Sport Belgii. Utkání následuje po slavnostním zahájení šampionátu a český tým do něj nastoupí ve speciálních retro dresech, připomínajících výročí 22 let od prvního oficiálního startu československé reprezentace. K tomu došlo 21. března 1992 na mistrovství světa v Manile proti Singapuru a tehdejší federální výběr prohrál 1:6. Během následujících let ovšem český softball nasbíral impozantní řadu úspěchů v čele se sedmi tituly z mistrovství Evropy a pravidelné účasti na mistrovství světa.

„Český softball v současnosti prožívá úspěšné období, zároveň si ale chceme připomínat naši historii. Dresy, ve kterých odehrajeme zápas s Belgií, plánujeme následně vydražit v dobročinné online aukci a výtěžek z ní věnovat dětským domovům v Humpolci a Nové Vsi u Chotěboře, se kterými spolupracujeme a pořádáme pro ně různé sportovní akce," říká Dušan Šnelly, hlavní pořadatel mistrovství Evropy, který zároveň vede místní klub Hroši Havlíčkův Brod. „Myslím, že je to skvělá akce, která v softballu nemá obdoby. Jsem rád, že i sport jako softball může pomoct dobré věci a celý národní tým je nadšený, že u toho může být," vzkazuje kapitán týmu David Mertl.

Vyvolávací cenu dresů stanovili pořadatelé na 999 korun, největší zájem dražitelů pak očekávají o čísla, která obléknou reprezentanti působící v místním klubu. Online aukce potrvá do 31. července. Během této doby je možné neustále přihazovat k aktuálně nejvyšší částce a sledovat vývoj celé aukce.

Vítězní dražitelé spolu s podepsaným dresem obdrží certifikát o jeho původu. Retro dresy, které jsou upravenou replikou původních, 22 let starých originálů, vyrobila společnost MATSPORT, která vyrábí dresy i pro reprezentační týmy České softballové asociace.

Dražba dresů proběhne na serveru www.sportovniaukce.cz, kde můžete sledovat i její průběh.