Svěřenci trenéra Tomáše Demka ve středu na Ostrově porazili SF SKK El Niňo Praha EHW 4:0 a ujali se vedení ve finálové sérii 1:0. Druhý díl letošního souboje o český trůn byl na programu ve čtvrtek od 17.30 v Havlíčkově Brodě.

Na Ostrově se žádné velké drama nekonalo. Z pražského celku překvapivě nejvíce vzdoroval David Reitšpies. Devatenáctiletý stolní tenista zadělal v úvodní dvouhře na pořádné drama, když smazal náskok soupeře a dostal partii s bývalým spoluhráčem z El Niňa Tomášem Treglerem do páté sady. V ní dokonce Reitšpies dlouho vedl, naposledy 7:4, závěr však patřil zkušenějšímu domácímu borci. „Vedl jsem 2:0, ale pak jsem trošku znejistěl. David toho využil a byl lepší. Naštěstí jsem koncovku pátého setu nějak zvládl," popsal souboj s bývalým klubovým spoluhráčem Tomáš Tregler. Poté přišel na řadu očekávaný „asijský" souboj, který se lámal hlavně v koncovkách. Japonec Masataka Morizono v nich byl úspěšnější než Bai He a přidal druhý bod STEN marketingu.

Pavel Širuček pokračoval ve vítězném tažení obhájce mistrovského titulu. Český reprezentant si poradil s Kristianem Kobesem hladce 3:0. První vítězství STEN marketingu ve finálové sérii zpečetil Masataka Morizono. I když David Reitšpies hrál výborně a sebral Japonci set, na maličkého Asiata to přece jen nestačilo.

Svěřenci trenéra Tomáše Demka splnili roli favorita a zaslouženě se radovali z první výhry ve finálové sérii. „Úvodní zápas jsme zvládli, i když to bylo těžší, než ukazuje konečný výsledek. Rozhodl první zápas, který byl nesmírně důležitý. Tregy to nakonec zvládl, i když Reitšpies hrál velice dobře. Pak Masa ukázal své kvality a přidal uklidňující druhý bod. A když Širec v pohodě přehrál Kobese bylo o našem vítězství rozhodnuto. Myslím si, že jsme vyhráli naprosto zaslouženě," měl jasno brodský trenér Tomáš Demek.

Podle trenéra El Niňa Josefa Plachého rozhodla úvodní dvouhra: „Škoda první dvouhry. David Reitšpies v zápase Tomášem Treglerem zvrátil nepříznivý stav 0:2 a nakonec měl blízko k vítězství. V páté sadě vedl 6:2 a 7:4, kdyby to dotáhl do vítězného konce, mohli jsme soupeře dostat pod tlak. Bohužel, se to nepovedlo. Bai He pak prohrál s Masou, když Japonec byl lepší hlavně v koncovkách. Za stavu 0:2 to už bylo proti tak silném soupeři těžké. Musíme bojovat dál. Soupeř je silný, potřebujeme nějaký impuls, který by nás dostal do hry. Vyhrát nějakou koncovku a dostat se do lepší herní pohody. Věřím, že to přijde další zápas," svěřil se Plachý.

H. BROD - EL NIŇO 4 : 0

Tomáš TREGLER – David REITŠPIES 3:2 (6,5,-9,-8,8), Masataka MORIZONO – BAI He 3:0 (5,9,10), Pavel ŠIRUČEK – Kristián KOBES 3:0 (9,3,8), Masataka MORIZONO – David REITŠPIES 3:1 (5,-6,8,4).

Stav finálové série: 1:0.

František Zálewský