„Je to sice po delší době, ale zpětné předání medaile vždycky závisí na tom, jak brzo ji původní majitel odevzdá,“ vysvětlil Jiří Kejval, předseda Českého olympijského výboru, který Švece včera na Havlíčkově náměstí před zraky několika tisícovek lidí dekoroval.

To však nemohlo Marku Švecovi zkazit náladu. „Je to nádherný pocit. Sice by bylo lepší vybojovat si ji na žíněnce, ale dostal jsem ji doma v Havlíčkově Brodě v přítomnosti mé rodiny, lidí, které mám rád,“ usmíval se čtyřiačtyřicetiletý bývalý zápasník, který tak po třech medailích z mistrovství světa i Evropy zkompletoval medailovou sbírku ze všech největších akcí.

„Sice to není kompletní barevně, ale mám všechny. Dosáhl jsem tedy všeho, co jsem mohl,“ dodal.

Druhou remízu v řadě uhráli fotbalisté Lípy (na snímku) na venkovním hřišti. Po dělbě bodů v Pohledu, sebrali bod i Lučici.
Štoky viděly dvanáct gólů a dva hattricky

Přesto ale smíšené pocity připustil. „Tenkrát jsem to podělal. Tak strašně moc jsem tu medaili chtěl, že jsem nebyl dostatečně opatrný. Sám jsem si zápas o bronz prohrál,“ přiznal.

Švec sám předání medaile v Havlíčkově Brodě inicioval. „Nabídli mi, že ji dostanu na zahradě Českého olympijského domu. Původně jsem na to kývl, ale pak se mi to během dvou tří dnů v hlavě rozleželo. Proč bych si pro měl jet do Prahy, když mohla přijet za mnou?“ šibalsky se usmíval Švec.

„Marná sláva, Marek ukázal jaký je srdcař a patriot,“ uznale poznamenal vedle stojící předseda ČOV Kejval.

Ilustrační foto.
Z objízdných tras mizí značky, řidiči bloudí

Ocenění pak dostal i trenér Ervín Varga, jenž stál u všech velkých úspěchů Marka Švece. „Je to krásná pamětní medaile.

Důležité ale je, že zafungovala spravedlnost a je to tam!“ prokázal svůj temperament úspěšný kouč.