Tentokrát padla řada na Short Track, tím totiž odstartují již dnes závody Světového poháru. K tomuto nápadu se zájmem přihlížel i olympijský vítěz Jaroslav Kulhavý. „Nové Město udává směr, je o třídu úplně někde jinde než ostatní závody. Atmosférou, programem i zázemím. Podporuju myšlenku, aby závodů během jednoho svěťáku bylo víc, bylo by to skvělé pro náš sport, kterému se věnuje strašná spousta lidí. Je to šance udělat krok dopředu. Mně to ale moc nezapadá do programu,“ nechal se slyšet.

Short Track je hromadným závodem na třicet minut. Pro organizátory to opět bude krok do neznámých vod, podle šéfa organizačního výboru Petra Vaňka to je však pro rozvoj horských kol nevyhnutelné. V opačném případě hrozí například i vyřazení z olympiády. „Všichni se shodují, že Světový pohár potřebuje posunout vpřed, potřebuje oživení. Proto letos zařazujeme Short Track, jako exhibiční závod, který by v příštích letech měl být součástí Světového poháru. V Americe se jezdí už hodně dlouho a má úspěch, absolvují ho všechny hvězdy,” řekl Vaněk.

Vstup do druholigových bojů se atletkám Nového Města na Moravě podařil.
Atletky zahájily sezonu úspěšně

Závod žen odstartuje v 18.15, muži přijdou na řadu v 19.00. Z českých závodníků představí Jan Nesvadba, Tomáš Paprstka, Marek Rauchfuss a dvojice žen Dana Pospíšilová a Lucie Veselá.

V minulých letech byl součástí novoměstského SP Eliminátor. To byl vyřazovací sprint, který byl obdobou rozšířené disciplíny v běžeckém lyžování. V případě bikerů však šlo ještě o větší specialisty. V roce 2013 pak dokonce sprint usiloval o průnik na olympijské hry, snaha byla zařadit ho již do Ria de Janeiro v loňském roce. Úspěšná však nebyla.

„Tlak cyklistické unie není takový, jak si tato atraktivní disciplína zaslouží,“ uvedl tehdy manažer SP Ján Svorada.