Závod 300 ZGH je pro nadšence, ale i jezdce z okolních zemí svátkem, co se závodění na přírodních tratích týče.

Leoš poslední svůj ostrý závod absolvoval loni v Dymokurech, kde si připsal své první vítězství v kariéře. Do Hořic se vydal už tradičně ve čtvrtek se svoji Hondou a chystal se jako obvykle čeřit vodu v „litrové" třídě. Následovala stavba zázemí a po dlouhé době večerní posezení se závodními přáteli. Pátek se nesl ve znamení formálních a technických přejímek a posledních příprav na samotný víkendový program.

„Do Hořic se moc těším. Přes zimu jsem pracoval na fyzičce a zároveň jsme s kamarádem Michalem Práškem rozjeli projekt trenujsnami.cz. Takže jezdíme společně s dalšími zájemci na motokárové trati ve Vysokém Mýtě. Myslím, že jsem zapracoval na lepší, bezpečnější stopě a uvidíme, jak se to osvědčí v praxi zde na zatáčkách. Výsledkové ambice nemám, zkrátka zajet co nejlépe a být se svou jízdou spokojen," shrnul „Magda" vyhlídky na populární závod. Důležité však je, že letošní Hořice byly celé bez deště. „Litry" měly v sobotu naplánovány dva půlhodinové kvalifikační tréninky, které rozhodly o postavení na startu nedělního závodu.

První kvalifikační trénink přinesl jezdci zelenobílé Hondy 6. čas. Odpoledne v druhé kvalifikaci došlo ke zlepšení času na 2:23,3. V kombinaci časů však ke zlepšení nedošlo a Leošovi na startovním roštu patřila šestá příčka. „Zaměřil jsem se na úplně jinou stopu, než jsem jezdil dříve a musím říct, že se cítím daleko lépe. Samozřejmě to chce na stylu dále pracovat, ale už teď vím, že jdu správnou cestou. Uvidíme, co přinese zítřejší závod," hodnotil kvalifikační sobotu jezdec z Vysočiny.

Nedělní den začal sérií warm upů. Leoš warm up pojal jako rozhýbávací, poté už soustředění směřovalo k odpolednímu závodu. Ve třídě supersportů došlo k těžké havárii Pepého Duchána, Leošova hořického souseda z paddocku. Pepe byl letecky transportován do nemocnice v Hradci. Nálada se tak stala velmi pochmurnou, nicméně za chvíli se šlo na start.

Hlaváček odstartoval jako pátý, avšak závod byl přerušen po havárii švýcarského závodníka. Na trati museli zasahovat hasiči kvůli požáru pár stromů, které chytly od motocyklu. Následoval tedy restart a zkrácení závodu na 8 kol. Po startu se Leoš pohyboval opět na pátém místě a celý závod se přibližoval čtvrtému Pavlu Tomečkovi, kterého nakonec v předposledním kole předjel. Čtvrté místo tak putuje do Havlíčkova Brodu.

„Rozpoložení před závodem nebylo nejlepší kvůli havárii Pepíka Duchána, přeji brzké uzdravení. Start závodu znamenal udržení pozice. Po chvíli však byl přerušen a čekalo se až pořadatelé a hasiči vše zlikvidují po pádu jednoho jezdce v lesní pasáži. Musím jim za to vyseknout poklonu. Bohužel při půlhodinovém čekání na restart jsem měl kola pouze zabalené v nezapojených nahřívácích, protože nemám centrálu. Tu však mnoho soupeřů využilo a mně bylo jasné, že zvolím po druhém startu opatrnější přístup. Postupně jsem začal zrychlovat a dvě kola před cílem jsem dojel a následně předjel Pavla Tomečka. Čtvrté místo za daných okolnosti beru a jsem spokojený. V pondělí nás však doma zastihla smutná zpráva. Karlovarský Víťa Bican podlehl svým zraněním ze sobotních tréninků. Rodině a všem pozůstalým chci vyjádřit upřímnou soustrast a přeji hodně sil do následujícího těžkého období," uzavřel hořický víkend Leoš Hlaváček.