Nadační fond Bartákův hrnec vybral rodinu Jana Dvorského, Ivy Dvorské, se synem Vítem a snachou Věrou a dcerou Adélou za jejich dobré výsledky na 15hektarovém gruntu, kde chovají plemenné ovečky suffolk a hnědé krátkosrsté kozy pro mléko.

Kozí mléko zpracovávají přímo na statku v sýrárně, vystavěné pomocí fondů EU, a prodávají zejména „ze dvora". Sýry, jogurty a tvaroh i čerstvé mléko získaly za krátkou dobu ocenění kvality i chuti a dostanete je také v některých obchodech zdravé výživy.

Manželé Dvorští začínali prosazovat ekologické zemědělství před dvaceti lety. Pracovali ve PRO-BIO Svazu ekologických zemědělců a v první kontrolní organizaci pro ekozemědělce KEZ. Z Chrudimi se rodina přestěhovala do Olešenky a začala zde naplno hospodařit v roce 2005.

Symbolická odměna na podporu ekologického zemědělství připutovala už ve dvacátém ročníku; v podobě 2000 desetikorun čerstvé ražby ji manželům Dvorským z putovního hrnce přesypal autor akce Ing. Richard Jan Barták (81 let). Slavnosti na statku se zúčastnili starosta obce Zdeněk Zvolánek, zástupce krajského úřadu Josef Matějek, Jiří Urban za SZIF, z kontrolní organizace Biokont Jan Slavíček, hosté ze zahraničí, ekologičtí zemědělci, kteří zde nabízeli své produkty, i na dvě stovky dospělých a dětí. Všichni byli uvítáni chlebem a solí.

Miroslava Vohralíková, vh press