Od června se tak v nabídce pivovaru objeví Freš, míchaný nápoj z piva s příchutí limetky.

„Na rozdíl od konkurence má Freš výrazný pivní charakter, který plynule přechází do citrusové příchutě. Dobře vychlazený bude ideálním letním osvěžením," řekl chotěbořský sládek Oldřich Záruba.

Pivo je podle Záruby určeno hlavně pro milovníky nízkoalkoholických nápojů, především cyklisty či ženy, kteří ocení, že je Freš více cítit opravdovým pivem, ale neztěžknou jim po něm nohy. „Základem je světlá desítka Originál, kterou ve speciálním tanku mícháme s limonádou. Obsah alkoholu ve Freši je jen 2,2 procenta," vysvětlil Záruba.

Recepturu Freše mají v Pivovaru Chotěboř k dispozici dva roky, s velkým úspěchem ji vyzkoušeli na loňských letních pivních slavnostech.

„Letos jsme si na přípravu Freše pořídili technologii, kterou jsme díky rozšíření pivovaru mohli nainstalovat," vysvětluje ředitel chotěbořského pivovaru Richard Moravec.

Doplnil, že limetkový Freš je podobně jako karamelový Speciál, který je s 13,5 stupni na druhém konci spektra chotěbořských piv, doplňkovým produktem v nabídce Pivovaru Chotěboř. „Naše produkce je i nadále postavena na našich hodně oceňovaných klasických pivech. Freš je tedy spíše zpestřením sortimentu před nastupující letní sezonou," podotkl Moravec.

Freš se bude prodávat v nevratných třetinkových lahvích, k dostání v této podobě bude i v restauracích.

Do budoucna chotěbořský pivovar zvažuje i stáčení do sudů.

(kav)