VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Hostinec U Kroupů se stal Hospůdkou roku

Havlíčkův Brod – Čtenáři Havlíčkobrodského deníku měli po roce opět možnost zvolit si Hospůdku roku. Vybírali z šestnácti restauračních zařízení a nakonec dali nejvíce hlasů havlíčkobrodskému Hostinci U Kroupů. Jeho spolumajitel Tomáš Fendrych svou upřímnou radost nikterak neskrýval.

20.8.2010
SDÍLEJ:

V anketě čtenářů Deníku se Hospůdkou roku 2010 stal Hostinec U Kroupů v Havlíčkově Brodě.Foto: DENÍK/Petr Stránský

Opravdu vás rozhodnutí našich čtenářů tak překvapilo?
Nelžu. Nečekal jsem to a byl, a stále ještě jsem, příjemně překvapen. Zejména když si člověk uvědomí, kolik je v Havlíčkově Brodě kvalitních hotelů, oblíbených restaurací a vyhlášených hospod.

Už jste o titul Hospůdka roku někdy v minulosti usilovali?
Letos jsme se této soutěže zúčastnili podruhé. V loňském roce ale čtenáři upřednostnili někoho jiného.

Co pro vás vítězství znamená?
Považuji ho za potvrzení toho, že se snažíme poskytovat restaurační a také ubytovací služby na dobré a požadované úrovni. Z praxe vím, jak jsou hosté nároční a všímaví. V žádném případě ale nechci všechnu slávu strhnout jen na sebe. Zásluhu na našem úspěchu mají především naši zaměstnanci. Provozní, kuchaři, výčepní, servírky a číšníci. Ti zejména jsou s hosty v permanentním kontaktu. A musejí obvyklý výkon své náročné profese obohatit třeba o úsměv nebo lehkou a nevtíravou konverzaci. Zkrátka přidat jakousi profesionální nadhodnotu.

Kolik u vás pracuje lidí?
V současné době třináct.

Vím, že historie hostince, který vlastníte, je poměrně dlouhá. Od kdy ho provozujete?
Začali jsme v roce 2006. Od té doby se ho snažíme každoročně nějakým způsobem zvelebit. Na samém počátku ale samozřejmě stály velké a nákladné stavební úpravy. Jinak původní objekt stojí na tomto místě už od roku 1897. Když jsme začínali s opravami, pátral jsem po jeho historii a zejména pak po dobových fotografiích a pohlednicích. Zajímalo mě, jak budova vypadala i to, jak se v průběhu let její vzhled měnil. Něco jsem našel v brodském archivu, k dispozici jsem měl i fotografii ze soukromých zdrojů.

Neuvažoval jste o změně názvu hostince?
Ne a považoval bych to za chybu. U Kroupů to je tady už více než padesát let.

Můžete stručně hostinec popsat?
Jistě. Oproti původnímu stavu jsou jeho nynější interiéry volnější a zejména vzdušnější. Máme k dispozici padesát míst v nekuřácké a dalších padesát míst v kuřácké části. Hosté mohou využít i dvacet lůžek. K dispozici máme i zahrádku s dalšími sedmdesáti místy, hřiště na petanque a hřiště pro děti. A zákazníci si zvykli také na naší úžasnou točenou zmrzlinu.

Jaká jídla vaříte?
Preferujeme tradiční českou kuchyni a minutková jídla. Nejvíce na odbyt jde jednoznačně svíčková. Hostům chutnají i výpečky. Tím ale výčet našeho jídelníčku rozhodně nekončí. Snažíme se o pestrost a rozmanitost naší nabídky. V nabídce nescházejí samozřejmě ani bezmasá nebo sladká jídla. Bez problémů se u nás nají i lidé s dietami.

Dobré sousto je nutné zapít dobrým mokem…
Jinak to nejde. Točíme proto pět druhů piv, včetně nealkoholického. Nápojový lístek ale obsahuje i celou řadu vín a lihovin, nechybějí nealkoholické nápoje.

Nemrzí vás, že Hostinec U Kroupů nestojí někde v centru Havlíčkova Brodu?
Ne. A nepovažuji to ani za nějaký závažný handicap. Vycházím z toho, že lidi si svou hospodu vždycky najdou.

Vrátím se ještě jednou k personálu. Vychováváte si vlastní dorost?
Spolupracujeme se zdejší hotelovou školou a adeptům hostinského řemesla se snažíme vštěpovat celou škálu zdravých návyků a dovedností. Řeknu vám, že budoucího dobrého číšníka, nebo kuchaře poznáme během několika hodin. Ale i když to někomu ze začátku hned nejde, nelámeme nad ním hůl. Naopak. Bereme to jako výzvu a věnujeme se mu, protože z vlastní zkušenosti víme, neboť jsme už i takový dorost vychovali a navíc i zaměstnali. Dobrých číšníků a kuchařů nebude totiž nikdy dost.

Vzpomenete si na nějakého významného hosta? Celebritu, která vás navštívila?
Řeknu to takto: pro nás je významný opravdu každý host. Vážíme si každého. A nepovažujte to prosím za nějakou otřepanou frázi. Na konkrétní tvář, popřípadě jméno si teď asi nevzpomenu. Možná by ale stálo za zmínku, že náš hostinec pravidelně hostí a ubytovává českou softbalovou reprezentaci. Není to zase až tak dlouho, co u nás byla opětovně ubytována.

Autor: Jaromír Kulhánek

20.8.2010 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Polské letouny Su-22M3 přiletěly 23. srpna na letiště v Náměšti nad Oslavou. V ČR se zapojí do mezinárodního leteckého cvičení Ample Strike 2017.
17

Od středy začíná vojenské cvičení. Piloti budou létat od rána do noci

Na fotografii je obviněný Ukrajinec z pondělní vraždy na ubytovně v Humpolci. Okresní soud právě rozhoduje, zda ho pošle do vazby.

Vražda v Humpolci: Obviněný Ukrajinec skončil ve vazbě

Na Vysočině v noci padaly teplotní rekordy

Vysočina - Na dvou stanicích v noci na středu padly teplotní rekordy. V Košeticích na Pelhřimovsku naměřili 5,1 stupně Celsia, tím byla o dvě desetiny překonána dosavadní rekordní hodnota 5,3 stupně z roku 1999. V Sedlci na Třebíčsku teploměr ukázal hodnotu 6,5 stupně. Dosavadní nejnižší teplota z roku 1999 byla 7,3 stupně.

V jihlavské zoologické zahradě odchovali leguána

Jihlava – Po necelých dvou letech se podařilo chovatelům z jihlavské zoo rozmnožit a úspěšně odchovat dvě mláďata velice vzácného ještěra leguána fidžijského. A podle zbarvení mláďat těsně po vyklubání se z vajíček je zřejmé, že jde o samce a samici.

Studenti se budou trénovat v první pomoci

Vysočina – Poskytnout základní laickou první pomoc, komunikace s operátorem záchranné služby. Studenti středních škol a učilišť na Vysočině se opět budou učit zachraňovat život v rámci hodin školní výuky.

Výpadky proudu poškodily kabelovou televizi

Přibyslav - V polovině července došlo v Přibyslavi vlivem nečekaných opakovaných výpadků elektrické energie k poškození zařízení, které zabezpečuje vysílání programů kabelové televize, ale následky řeší provozovatel, město Přibyslav, dodnes.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení