VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Pribina patří skupině Savencia a v České republice má ještě dvě dceřiné základny

Hesov – Sýrárna Pribina v Hesově je součástí společnosti TPK Hodonín, jednoho z členů francouzské rodinné firmy Bongrai se sídlem v Paříži, která se nyní přejmenovala na Savencia a patří do kvarteta evropských a světových lídrů ve zpracování mléka.

14.10.2015
SDÍLEJ:

Ve dne v noci se v tomto jediném místě v Hesově, nejmenší vsi u Přibyslavi, přečerpává bílá surovina do obřích zásobníků. Přesně je změřeno dovezené množství a obsah tuku. Tady začíná přeměna mléka v Krále sýrů a Pribináčky. Foto: Ivo Havlík

V pátém vydání Potravinářského zpravodaje organizační strukturu TPK objasňuje generální ředitel společnosti Miroslav Maňásek. První muž firmy současně připomíná nedávná dvě jubilea – 90. výročí zahájení první výroby v tehdejší mlékárně pasteveckého družstva v Hesově a 60 let od zrodu Pribináčku.

Nejmodernější výrobce v Evropě

Společnost TPK má tři produkční základny. Závod v Hodoníně je dnes jedním z nejmodernějších výrobců tavených sýrů ve střední Evropě. Na trh dodává sýry značek Apetito, Pribina a Javor. Hesovská Pribina se jako jeden z největších výrobců sýrů v České republice vůbec specializuje na sýry plísňové pod značkou Král sýrů a na tvarohový krém Pribináček.

V Sedlčanech rovněž zrají hermelíny, tam však pod značkou Sedlčanský, a ještě čerstvý sýr Lučina.

V České republice se vyrobí ročně přes deset tisíc tun sýrů. Český spotřebitel sní za rok přibližně sedmnáct kilogramů sýrů. Z tohoto množství české podniky společnosti Savencia (dříve Bongrain) vyrobí a prodají třetinu.

„Jsme rodinná firma a máme svoji specifickou kulturu," říká Miroslav Maňásek v Potravinářském zpravodaji a k dobru přidává: „Kdyby mně někdo na počátku devadesátých let řekl, že jednou budu generálním ředitelem nadnárodní společnosti, poslal bych ho do blázince. Prožil jsem se skupinou Bongrai, dnes Savencia, neuvěřitelný životní příběh, který by vydal na román. Ten příběh stále běží, člověk se učí každý den, poznává nové lidi, je to přirozený cyklus neustálého zlepšování."

Skupina Savencia nyní vyvíjí řešení s cílem snížit spotřebu energie a emise skleníkových plynů. Společnost v České republice minimalizuje spotřebu plynu využíváním tepla vznikajícího během jednotlivých fází výroby, ale rovněž snižuje spotřebu elektřiny. Zavázala se, že do konce roku 2016 nahradí v současné době používané chladicí látky v chladicích zařízeních látkami šetrnějšími k životnímu prostředí a vyřadí chladicí systémy na bázi čpavku.

Ivo Havlík

Autor: Redakce

14.10.2015 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Vybíráme ojeté SUV do 300 tisíc.
AUTOMIX.CZ
20

Vybíráme ojeté SUV do 300 tisíc. Jaké koupit? A jakým se radši vyhnout?

Malé pivovary zažívají boom. Na jejich nástup však hospody nedokáží reagovat a na čepu stále nabízí stejná piva.
1

Hospodští v Havlíčkově Brodě nereagují na nabídku malých pivovarů

Poškozenou vázu v muzeu nahradila kopie světelského kamenosochaře

Lipnice nad Sázavou – V kamenosochařském středisku v Lipnici nad Sázavou vznikla kopie vázy z 18. století, která teď tvoří jednu z dominant novoměstského zámku. Věrnou kopii pískovcové vázy vytvořil student světelské akademie Nicolas Vrána v rámci své maturitní práce.

Kuki se vrací domů. Chytili ho v Jihlavě

Jihlava – Tříměsíční pobyt ve volné přírodě Kukimu končí. Od tohoto pondělí ví o klokanovi, který utekl už v květnu svému majiteli z rodinné farmy v Mohelnici na Olomoucku, celá republika. V pátek ráno se ho podařilo pracovníkům jihlavské zoologické zahrady, hasičům a městským policistům chytit ve Starých Horách v lokalitě Červené domky.

Most nad Doubravkou je už minulostí

Havlíčkobrodsko - Do Nového Ranska, místní části Ždírce nad Doubravou na Havlíčkobrodsku, se motoristé jen tak lehce nedostanou. Most na silnici první třídy číslo 34, překlenující řeku Doubravu, totiž přestal existovat. Příčinou je jeho kompletní demolice.

Na zvířátka i aquazorbing zve Pavlov

Pavlov – V Pavlově se v sobotu 19. srpna uskuteční další ročník Pavlovských slavností.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení