„Je to nejvyšší obrat od počátku existence společnosti," sdělila generální ředitelka Markéta Rosmusová.

Crystalite vyrábí sklo od roku 2009, kdy převzala areál někdejších skláren Sklo Bohemia, které zkrachovaly. Patří jí také sklárna v Květné.
V minulém roce společnost ve světelském závodě rozšířila výrobu nápojového skla a přibrala přibližně 180 zaměstnanců. Ve sklárnách tak pracuje 870 lidí.

„Díky pokračující expanzi na nové trhy a také navýšení výrobních kapacit, modernizaci výroby i růstu počtu zaměstnanců v letošním roce plánujeme dosáhnout obratu kolem 1,35 miliardy korun," uvedla Rosmusová.

Světelské sklárny se zaměřují na linkovou výrobu nápojového a dekoračního skla. Do rozšíření a modernizace závodu loni firma investovala přes 370 milionů. Přibyly dvě výrobní linky na automatickou výrobu sklenic a odlivek, čímž se denní kapacita výroby nápojového skla více než zdvojnásobila. Nyní se pohybuje kolem 150 000 kusů. Sklárny také mimo jiné investovaly do nové tavicí pece a do rozšíření svých skladových prostor.

V plánu pro letošek je zlepšení logistiky. Podnik vybuduje propojovací lávku mezi administrativní a výrobní budovou a dopravníkový pás pro dopravu zboží mezi výrobní budovou a novým skladem. Jde o akce zhruba za 75 milionů korun.

K novým zákazníkům pomohla sklárnám sklovina obohacená titanem, již využívají v automatické výrobě od začátku roku 2016.
„V minulém roce jsme úspěšně dodávali nápojové sklo pro různé letecké společnosti v řádech stovek tisíc až milionů kusů sklenic," uvedl obchodní ředitel Aleš Trpák. K většímu obratu podle něj sklárnám pomohl také růst zakázek pro země Blízkého východu, zejména pro Írán.

Letos se sklárny zaměří na posílení obchodních aktivit v západní Evropě, Severní Americe i v Asii.

Sklárny loni zavedly nový systém odměňování, v jeho důsledku mzdy ve světelském závodě stouply průměrně o 24 procent. Tento měsíc začal nový mzdový řád platit i ve druhé sklárně patřící Crystalite, která je v Květné na Uherskohradišťsku a vyrábí ruční sklo. Platy tamních 110 pracovníků stoupnou zhruba o 12 procent, uvedla firma.

Majitelem společnosti Lubor Cerva.