Přes půl milionu odlivek z českého křišťálu se objeví na pultech kanadského obchodního řetězce Hudson´s Bay na jediný den, v pátek 27. listopadu. Hodnota kontraktu dosahuje více než 12 milionů korun.

„Zakázka je pro nás velmi cenná, dosud jsme se na podobné akce s našimi výrobky nedostali. Naše dodávka je součástí velkého sklenicového projektu „Cheers", jehož se účastní několik výrobců skla. My jsme připravili jeden tvar odlivky – klasické sklenice na whiskey s osmi různými dekory, vytvořenými diaritovou technologií. Osmidílná sada je v dárkovém balení," popisuje projekt Tomáš Fiřt, obchodní ředitel společnosti Crystalite Bohemia.

Značka Crystalite Bohemia není na severoamerickém kontinentu nováčkem, již 15 let spolupracuje s významným dovozcem Lifetime Brands (dříve Mikasa). V nejúspěšnějších dobách, kolem roku 2004, jen na tomto trhu český výrobce skla utržil kolem osm milionů dolarů. Po americké ekonomické krizi v roce 2008 se však objemy prodeje výrazně propadly a za posledních pět let je tento projekt výjimečný. Celá zakázka je již vyrobená a její poslední část zamířila do Kanady.

Společnost Hudson´s Bay byla založena v roce 1670 a mimo jiné provozuje v USA a Kanadě řetězce luxusních obchodů Saks Fifth Avenue a Lord & Taylor. Celkem provozuje na 300 obchodních míst po celé Severní Americe.