Pachatel je neznámý. Při tehdejší události v březnu loňského roku způsobil oheň majiteli objektu Pavlu Lacmanovi škodu více než 23 milionů korun.
„Nepodařilo se zjistit skutečnosti, opravňující zahájit trestní stíhání. Pominou-li důvody odložení, stíhání se zahájí,“ stojí ve zprávě jihlavského Odboru obecné kriminality, kterou má Deník k dispozici. Sám poškozený se však s verzí o úmyslném založení požáru neztotožňuje.

„Myslím, že si hasiči dost ulehčili práci. S ničím konkrétním nepřišli a policie vycházela z jejich zprávy. Dokud se neprokáže nic jiného, budu si stát za tím, že na vině je elektroinstalace,“ uvedl včera Lacman, který odmítá i spekulace o tom, že by za založením požáru stál on sám. „Jaký význam by to mělo? Kde je jistota, že to pojišťovna zaplatí? Mžikem jsem přišel o třeba 
ve zboží na skladě o miliony 
a navíc, měl jsem před podpisem vstup investora z Asie. Jde prostě o lživé výmysly závistivců,“ konstatoval podnikatel z Chotěboře.

Dostal jen zálohu

Lacman se prozatím dočkal toho, že Kooperativa vyplatila pouze zálohu ve výši zhruba tří milionů korun. „Z toho mi však nezůstalo nic. Celá částka byla převedena finančnímu úřadu, vůči kterému jsem měl závazky,“ konstatoval Lacman. Ten si u pojišťovny nárokuje minimálně šestadvacet milionů korun. Na tyto peníze ale podnikatel stále čeká.

„K poskytnutí zbývající části pojistného plnění bude přistoupeno po ukončení šetření ze strany Policie České republiky,“ píše ve svém dopisu z června loňského roku advokát Tomáš Hlaváček, který Kooperativu zastupuje.

V tom však práce vidí Lacman problém. „Dne 15. února Policie případ odložila. Tím pádem by mělo dojít v zákonné lhůtě patnácti dní k vyplacení pojistného, protože již nic nebrání případ uzavřít. No a to se nestalo, takže pojišťovna se chová protiprávně,“ upozornil podnikatel. Vyjádření samotné Kooperativy se včera Deníku nepodařilo získat.

„My se k pojistné události našeho klienta nemůžeme podrobněji vyjadřovat, zakazuje nám to zákon na ochranu osobních údajů,“ uvedl však již dříve mluvčí pojišťovny Milan Káňa. Jak bude celá záležitost vyřešena, by mohlo být jasné již příští týden, kdy se sejdou právníci obou stran.