Čínská investiční skupina CEFC Europe do března v Česku investovala dvacet miliard korun, na následující akvizice měla připravených dalších zhruba dvacet miliard. Čínská skupina bude nově kontrolovat výlučně nejen Žďas, ale i jeho dceřiné společnosti TS Plzeň a pobočku v Německu.

Strojírenský a metalurgický podnik Žďas ve Žďáru nad Sázavou utržil předloni za vlastní výrobky, služby a zboží 2,98 miliardy korun. V porovnání s předcházejícím rokem to byla částka nižší zhruba o 0,9 procenta.

Žďas se zaměřuje na výrobu tvářecích strojů, kovacích lisů, zařízení na zpracování šrotu a válcovaných výrobků, vyrábí odlitky, výkovky, ingoty a nástroje především pro automobilový průmysl.

Čínský investor CEFC letos například zvýšil podíl v české letecké společnosti Travel Service na 49,92 procenta, od konce loňského září měl ve firmě desetinu. Firma v uplynulých měsících získala například šedesátiprocentní podíl ve fotbalové Slavii, majoritu ve firmě na výrobu nápojů Lobkowicz Group, do níž patří i Pivovar Jihlava, investovala i v mediálních skupinách Médea Group a Empresa Media či do realit. Čínský investor má také získat padesátiprocentní podíl ve finanční skupině J&T Finance Group a kupuje i devadesátiprocentní podíl internetového prodejce zájezdů Invia.cz.