Na sklonku uplynulého týdne se konala koordinační schůzka, ze které vyplynulo, že na opravu průtahu Třebíčí, tedy Bráfovy třídy, letos skutečně dojde. „Koordinace byla náročná, ale počítáme s opravou v původním rozsahu," potvrdila ředitelka vysočinského Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Marie Tesařová.

Znamená to, že letos na přelomu dubna a května začne uzavírka prvního úseku Bráfovy třídy, a to od okresního soudu po křižovatku s ulicemi Jungmannova a Nádražní, křižovatka bude otevřena.

ŘSD nejprve nechá na konci dubna odfrézovat povrch silnice, aby posléze na místě mohli pracovat síťaři. Po nich se na silnici vrátí opět silničáři. Hotovo by mělo být do 30. října.

Jednotlivá data samozřejmě počítají s tím, že se nejpozději ke konci dubna otevře Podklášterský most.

Druhá etapa oprav Bráfovy třídy, a to od křižovatky s ulicemi Nádražní a Jungmannova po pozemkový úřad, je v plánu na příští rok.

Silnice v Bráfově třídě není jediná, kterou hodlá ŘSD letos v Třebíči opravovat. V plánu má také rekonstrukci části silnice na Vladislav a na ni navazující mostek přes Ptáčovský potok. „Silnici budeme dělat na půlky, takže průjezd bude řízen semafory. U mostku bude uzavírka, ale neměla by trvat dlouho. Přesně to budeme vědět po vybrání dodavatele," popsala Tesařová.

Město Třebíč hodlá letos opravit silnici v ulicích Seifertova a Řípovská. Opravy budou končit u křižovatky s ulicí Revoluční, kudy bude moci veškerá doprava projíždět. Třebíčský odbor dopravy bude muset vyřešit pouze trasování linky městské autobusové dopravy číslo 14, která jezdí z Boroviny do Poušova právě přes Seifertovu ulici. Podle vedoucího městského odboru dopravy Aleše Kratiny bude zřejmě nutné linku rozpůlit na dvě samostatné trasy.

Letos by se mělo dostat konečně i na léta odkládanou rekonstrukci mostů v Poušově. „První etapa, která proběhne v letošním roce, se bude týkat mostu přes náhon a navazujících silnic v obou směrech. Ve druhé etapě půjde o most přes řeku Jihlavu," informoval starosta Třebíče Pavel Janata (KDU-ČSL).

Opravovat se budou rovněž silnice mimo Třebíč. Kraj Vysočina například plánuje rekonstrukci silnice II/351 mezi Třebíčí a Valčí. „Předpokládáme, že do konce roku se celý úsek nestihne. Zbytek by se tedy bude dodělávat v příštím roce," uvedl Stanislav Juránek z krajského odboru dopravy.

A rekonstruovat se bude i řada silnic přímo v obcích, kde dojde k opravám kanalizací. Podmínkou oprav silnic je tam včasné dokončení rekonstrukcí sítí.

Plánované opravy silnic na Třebíčsku

Město Třebíč

Oprava ul. Seifertova a Řípovská: květen - říjen

Mosty Poušov: červenec - listopad

Oprava ul. Kubišova II. etapa: červenec - listopad

Ředitelství silnic a dálnic

Most přes Ptáčovský potok: duben - červen

Silnice I/23 Bráfova ulice: květen - listopad

Silnice I/23 Třebíč Ptáčov: červenec - říjen

Krajská správa a údržba silnic + Kraj Vysočina

Silnice II/351 Třebíč - Valeč: červenec - rok 2018

Znojemská ul. před kr. objezdem: červen - červenec

Pucov až hranice okresu: duben - listopad

Mikulovice - Kojetice: duben - listopad

Čáslavice - Římov: duben - listopad

Radkovice - Litovany: duben - listopad

Budkov - Oponešice: duben - listopad

Přeckov průtah: duben - listopad

Biskupice - křižovatka s II/400: duben - listopad

Přibyslavice - Radonín: duben - listopad

Ocmanice a Naloučany po kanalizaci: duben - listopad

Budíkovice průtah po kanalizaci: duben - listopad

Mosty: Velký Dešov, Přeckov, Valdíkov, Litohoř, Opatov a Komárovice: duben - listopad

Jaroměřice - Příštpo: duben - listopad

Dol. Vilémovice po křižov. s II/351: duben - listopad

Předín - Opatov: duben - listopad

Chotěbudice - Jemnice: duben - listopad

Pocoucov průtah po kanalizaci: duben - listopad

Náměšť, ul. Ocmanická: duben - listopad

Některé termíny se mohou změnit poté, co bude vysoutěžený dodavatel. V případě, že jde o opravu silnice po opravě sítí, záleží na stihnutí předchozích termínů.