VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Češi sní kilo kapra ročně. Je to málo, říká ministr Jurečka

Kapr bude pravděpodobně součástí zítřejší štědrovečerní tabule v naprosté většině českých domácností. Bylo by spíše překvapením, kdyby to tak nebylo.

23.12.2016
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: DENÍK/Alena Kaňková

Češi jsou totiž s produkcí 1800 gramů tohoto druhu ryb největšími producenty kaprů na hlavu v Evropě. První místo zaujímají i v jeho vývozu, přičemž daleko předbíhají svoje konkurenty. „Ročně na jednoho obyvatele vyvezeme 779 gramů kapra, druhé Chorvatsko o čtvrt kila méně. Že je kapr tradičním domácím pokrmem, dokazuje i fakt, že každý Čech tak ročně spotřebuje zhruba kilo domácí produkce kaprů," uvedl analytik UniCredit Bank Ľubomír Koršňák.

Kapr v českých a moravských zemích natolik zdomácněl, že nezasvěcenému člověku by ani nepřišlo na mysl, že tento rybí druh je vlastně „naplavenina". Podle posledních vědeckých poznatků se do Evropy dostal pravděpodobně z teplejších oblastí Malé Asie a Kaspického moře. Jeho první přítomnost v Dunaji se pak datuje do období před osmi až deseti tisíci lety. Z divokého dunajského kapra pak Římané vyšlechtili rybniční rybu, když ji začali chovat v uměle vybudovaných rybnících. Tradice se tam i zachovala, protože především podunajské státy Česku v chovu kaprů nejvíce konkurují. V absolutních číslech je ale největším producentem kaprů Polsko s roční produkcí 20 tisíc tun, o dva tisíce tun více než v Česku.

Ministr zemědělství Marian Jurečka si ale myslí, že by Češi mohli jíst kaprů více. „Kapr neodmyslitelně patří k českým Vánocům, občas se objeví i na velikonoční tabuli, ale je škoda, že během roku ho lidé moc nekupují. Přitom naši rybáři nabízejí dobré sladkovodní ryby. Většina kaprů z našich rybníků jde na export a to chci změnit. Chci, aby si kapra, tedy naši domácí rybu, dopřál jednou za měsíc každý," řekl Jurečka.

Momentálně je ryba k dostání na 2263 prodejních míst po celé České republice. Letos nejvíce v Moravskoslezském kraji (375), v Praze (278) a ve středních Čechách (273). „Z dlouhodobých výsledků kontrol vyplývá, že kultura i hygienická úroveň prodeje vánočních ryb se zlepšuje a předkládají spíše pochybení administrativního rázu. V posledních letech se někdy objevuje neoprávněné užívání chráněných značení EU. Proto se letos při kontrolách zaměříme i na ně," přiblížil ústřední ředitel Státní veterinární správy Zbyněk Semerád.

Kontroly letos ještě neskončily, ale představu o prohřešcích je možné si utvořit z loňských čísel. Například v Praze inspektoři zkontrolovali 45 prodejních míst, což bylo 15 procent z celkově nahlášených. V osmi případech pak zaznamenali pochybení v hygieně prodeje nebo v oblasti ochrany zvířat proti týrání.

Kapr je v Česku zdaleka nejchovanější sladkovodní ryba. Z celkové produkce zaujímá 88 procent. Třeba býložravých nebo lososovitých ryb se v Česku chovají čtyři, respektive tři procenta.

Autor: Vilém Janouš

23.12.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Zloděj si do firmy došel pro nářadí

Ilustrační fotografie.
AKTUALIZOVÁNO

Bouřka a silný vítr vyvracely stromy a komplikovaly dopravu

V Jihlavě hoří hala společnosti na zpracování dřeva

Jihlava – Hned jedenáct jednotek hasičů zasahuje od brzkého rána u požáru ve společnosti zabývající se zpracováním dřeva v ulici Na Hranici v Jihlavě. Vyhlášen tam byl třetí stupeň požárního poplachu.

AUTOMIX.CZ

Vybíráme ojeté SUV do 300 tisíc. Jaké koupit? A jakým se radši vyhnout?

Sportovně užitková vozidla vládnou světu a to nejen mezi novými auty, ale jejich obliba výrazně roste i mezi ojetinami. Pojďme se tedy podívat na to, jaké možnosti máte, když si chcete pořídit ojeté SUV s relativně omezeným rozpočtem. Probereme si SUV do 300 tisíc a koukneme na pět kusů, které za to stojí. A také na pět, jimž byste se měli vyhnout.

Hospodští v Havlíčkově Brodě nereagují na nabídku malých pivovarů

Havlíčkův Brod – Majitelé hospod na Havlíčkobrodsku prozatím nevyužívají rozmanitých možností, které jim nedávná pivní revoluce nabídla. Nová generace pivařů začíná naplňovat hospody, ale lokální hospodští na moderní vlnu dosud nezareagovali a nabídka piv na pípách zůstává stejná.

Poškozenou vázu v muzeu nahradila kopie světelského kamenosochaře

Lipnice nad Sázavou – V kamenosochařském středisku v Lipnici nad Sázavou vznikla kopie vázy z 18. století, která teď tvoří jednu z dominant novoměstského zámku. Věrnou kopii pískovcové vázy vytvořil student světelské akademie Nicolas Vrána v rámci své maturitní práce.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení