Jihlavští zastupitelé u příležitosti 90. výročí uvedení do funkce udělili čestné občanství prvnímu českému starostovi Jihlavy Rudolfu Veverkovi – in memoriam. Ocenění převzal z rukou primátora vnuk, také Rudolf Veverka.

Následovalo předávání Cen města Jihlavy, které převzal významný malíř, sochař a grafik Jan Koblasa, bývalý hokejový útočník a trenér Jiří Holík a někdejší ředitel jihlavské zoologické zahrady Vladislav Jiroušek.

O udělení Ceny města Jihlavy rozhodlo zastupitelstvo města na svém dubnovém zasedání. Při udělování čestného občanství a cen města odsouhlasili v tajném hlasování všechny předložené návrhy. Zastupitelé hlasovali tajně prostřednictvím hlasovacího lístku.

Předávaly se i Ceny Rady města Jihlavy. Radní ocenili aktivitu Aleše Urbana spojenou se vznikem workoutového hřiště ve Sportovně relaxačním centru Český mlýn, juniorskou reprezentantku ve vodním lyžování za úspěch na mistrovství Evropy Kateřinu Švecovou a jihlavskou kulturistku a trenérku Věru Mikulcovou za medailové ocenění ve světové soutěži profesionálů. „Jsem velmi překvapená a ocenění si vážím. Je to pro mě velká čest a zároveň také závazek do budoucna, budu se snažit, abych byla ve svém oboru stále mezi těmi nejlepšími," řekla k ocenění kulturistka Věra Mikulcová.

Rudolf Veverka byl prvním českým starostou Jihlavy, do funkce byl zvolen roku 1925. Veverka byl známý svým hlubokým sociálním cítěním. Často zval ke společnému stolu sociálně slabší spoluobčany, popřípadě finančně podporoval na studiích nadané chudé děti. Veverka vedl město v době celosvětově hospodářské krize, složitých vztahů českého a německého obyvatelstva města, za sílícího napětí mezi radnicí a jinými úřady.

Jan Koblasa je světově uznávaný akademický sochař, Jihlava od něj získala modely, podle kterých vznikaly plastiky pro Park Gustava Mahlera. Koblasa dále na Jihlavu bezplatně převedl vlastnické právo na šestnáct kusů A3 listů s fotografiemi a kresbami, na nichž je zachycen postup zrodu parku i samotného pomníku Gustava Mahlera.

Dalším oceněným je Jiří Holík, bývalý československý hokejový útočník a trenér, mladší bratr hokejisty Jaroslava Holíka. Je československým rekordmanem 
v počtu odehraných zápasů za hokejovou reprezentaci – připsal si 319 startů, ve kterých vstřelil 132 gólů.

Vladislav Jiroušek, někdejší kurátor plazů královédvorské zoo, nastoupil v roce 1967 do čela tehdejšího jihlavského zookoutku. Během skoro čtyřicetiletého období jeho ředitelství se z nepříliš komfortních prostor, které sloužily podle jeho slov spíše jako odkladiště nepohodlných zvířat z jiných zoo či zařízení, stala špičková zoologická zahrada.