Osmdesátiletá žena a její sedmašedesátiletý manžel se do jednací síně nedostavili, pouze jejich právní zástupkyně. Rozsudek ve vleklém případu chovu 14 psů v otřesných podmínkách v malé chatě u kempu Yukon nedaleko Třech Studní je zatím nepravomocný, odsouzení se proti němu mohou odvolat.

„Soud rozhodl, že předložené důkazy jsou dostačující," uvedla soudkyně Ilona Moučková v odůvodnění rozsudku v souvislosti se snahou obhajoby řízení odročit.

Život ve výkalech

Manželé byli obžalováni za to, že v chatě chovali čtrnáct psů, vesměs belgických ovčáků v naprosto nevyhovujících podmínkách. Hladová zvířata nebyla venčena, žila ve stísněném prostoru ve svých výkalech, vystresovaná se napadala navzájem, vytím a zápachem obtěžovala lidi v okolí. Pokud se psům někdy podařilo utéct, proháněli se hladoví po kempu a děsili rekreanty.

„Snažili jsme se s nimi domluvit, ale nešlo to. Pán řekl, že psi jsou jeho ženy, které nahrazují děti, a s paní se nedalo mluvit vůbec. Byla vulgární, že nám do jejich psů nic není, a dokonce mi jednou řekla, že jestli v tom nepřestanu šťourat, nechá mě zastřelit," sdělila před soudem správkyně kempu Yukon Věra Poláchová, která v lokalitě trvale žije.

Marcela Sobczynská se do chaty s manželem s několika psy přestěhovala v červenci 2009 poté, co jí začala „hořet" půda pod nohama v Lisovicích na Kladensku. Tam po ní dle tamních obyvatel zbyl zdevastovaný domek zaneřáděný psími výkaly, dluhy a čtyři po vsi pobíhající zubožení psi.

Ve svém novém bydlišti na Novoměstsku měli manželé zakrátko dvanáct psů, a když k nim na základě stížnosti měsíc po nastěhování přišla veterinární kontrola, seznala, že psi jsou chováni v nevhodných podmínkách, ale jejich zdravotní stav je uspokojující. „Chovatelka uvedla, že se nedávno přestěhovali a teprve se zařizují a že si hodlá nechat jenom čtyři psy, kterým postaví u chaty výběh. Řekla, že další dá dočasně do útulku," přiblížil žďárský inspektor veterinární správy Jan Bořil.

To ale žena neudělala a kvůli nedostatečné legislativě a s ní spojeným průtahům psi v chatě živořili dál. V srpnu 2012, kdy konečně bylo za policejní asistence manželům odebráno 13 psů ze 14, aby byli umístěni do útulku, to už byla katastrofa. „Všude v chatě byly psí exkrementy, plíseň, vlhko a silný zápach. Nebylo možné poznat, které nádobí patří lidem a které psům, kde kdo spí, všechno bylo silně znečištěné," dodal veterinář.