Na Vysočině se sice počet akutních respiračních onemocnění v devátém kalendářním týdnu, z něhož jsou nejčerstvější data, o tři procenta zvýšil, i zdejší odborníci ale hovoří o tom, že epidemie končí. „Je na ústupu. Usuzujeme tak hlavně z toho, že v minulém týdnu ubylo o 48 procent onemocnění s příznaky typickými pro chřipku, což je v tuto chvíli asi nejlepší ukazatel vývoje nemocnosti," uvedla krajská epidemioložka Alena Dvořáková.

V minulém týdnu bylo v rámci celého kraje evidováno 1 064 případů akutních respiračních onemocnění v přepočtu na sto tisíc obyvatel. V jednotlivých okresech má nemocnost hodnotu od 904 případů na Havlíčkobrodsku po 1 151 případů na Jihlavsku. Tam je tak nemocnost téměř úplně stejná jako v celé České republice, kde po poklesu nemocnosti o deset procent je 1 153 nemocných v přepočtu na sto tisíc obyvatel.

Mírný nárůst nemocnosti na Vysočině v předešlém týdnu je způsoben tím, že se vrátili školáci do lavic po týdenních jarních prázdninách. „Podle nás je vývoj v posledním týdnu poznamenán právě návratem dětí do škol," pravila Dvořáková.

Vlna ustupuje

Jiné ukazatele nemocnosti jsou totiž příznivé a skutečně signalizují ústup vlny chřipek. Alzheimercentrum Jihlava jako poslední zařízení tohoto typu včera odvolalo zákaz návštěv.
V minulém týdnu lékaři na celé Vysočině nezaznamenali žádné nové úmrtí v souvislosti s onemocněním chřipkou a nepřibyl ani žádný další závažný případ onemocnění. Ve statistice tak zůstává uvedeno, že v sezoně 2016/2017 došlo na Vysočině k 18 případům závažného onemocnění chřipkou a že 13 pacientů na chřipku zemřelo. To je nejvíc za poslední tři roky.

V sezoně 2014/2015 zemřeli na chřipku na Vysočině tři lidé, v sezoně následující čtyři osoby.

„Na chřipku opět umírali chronicky nemocní pacienti starší, hlavně pak lidé starší sedmdesáti let," doplnila Dvořáková. Pouze ve čtyřech z třinácti evidovaných případů úmrtí na chřipku se jednalo o lidi mladší sedmdesáti let.

V uplynulé chřipkové sezoně zemřelo na Vysočině na chřipku deset mužů a tři ženy. Nejstarší byla žena z Třebíčska, která se narodila v roce 1924. K sedmi úmrtím došlo na Jihlavsku, k pěti na Třebíčsku a k jednomu na Žďársku. Z Havlíčkobrodska a Pelhřimovska nebylo za celou sezonu hlášeno naopak žádné úmrtí.

První tři úmrtí v souvislosti s onemocněním chřipkou zaznamenali lékaři už v prosinci loňského roku, končící chřipková sezona byla nezvykle dlouhá.

„Skutečností, že chřipková epidemie se všemi důsledky začala už v prosinci, bylo chřipková sezona 2016/2017 atypická. Rovněž na nezvykle dlouhou dobu byl vyhlašován návštěv v nemocnicích a dalších lůžkových zařízeních. Naopak epidemie si až na výjimky nevyžádala rozsáhlejší opatření ve školách, zavřeno kvůli nemocnosti bylo jen několik málo menších škol," konstatovala Dvořáková.

Chřipka a čísla – závažné případy a úmrtí
2014/15     20 3
2015/16      6 4
2016/17   18 13