Česká televize připravila na letní prázdniny celorepublikovou rodinnou hru Zastavte roboty. Projekt propojuje webovou hru, výlety do přírody, televizní vysílání i návštěvy kulturních či historických památek a měst. Děti v roli agentů tak pátrají po ukrytých symbolech na více jak sto sedmdesáti místech po celém Česku, nechybí ani Vysočina, kde mohou rodiny navštívit například studánku pod kopcem Křemešník u Pelhřimova.

Soutěž, v níž mají děti za úkol zastavit spolu s rodiči rebelující roboty, kteří chtějí ovládnout svět, začal už první prázdninový den a potrvá do 28. srpna. „Dostat děti od obrazovky, to je div. A DIV je také tajná organizace – Duhový institut věd, ve kterém děti zachraňují svět.

DĚTI DO PŘÍRODY

Stejně jako v minulé letní soutěži Zachraňte duhu chceme malé diváky pomocí dobrodružného a napínavého příběhu odtrhnout od televize a počítače a vyslat je do přírody, na památky a zajímavá místa ve všech krajích České republiky," říká vedoucí dětského webu Štěpánka Sunková a dodává: „Naším cílem je dětem, jejich rodičům i prarodičům opět nabídnout zábavnou celoprázdninovou hru jako možnost užít si volné chvíle společně a aktivně."

K záchraně světa je potřeba vyrazit nejméně na tři výlety a na každém z nich získat tajné heslo, které se poté vloží na webové stránky hry. Symboly jsou ukryty na více jak sto sedmdesáti místech po celé republice a vedle historických či kulturních památek a Turistických informačních center, jsou umístěny i v přírodě, kam je ukryli členové regionálních skautských oddílů.

„Jsme rádi, že naši skauti a skautky pomáhají malým divákům Déčka i jejich rodičům poznat zajímavá a možná dosud nepoznaná místa v jejich okolí nebo i jiných regionech. Pobyt v přírodě je ta nejlepší cesta, jak zažít to správné prázdninové dobrodružství," doplňuje starosta Junáka – svazu skautů a skautek ČR Josef Výprachtický.

PRVNÍ ÚSPĚCHY

Do prvního ročníku soutěže, nazvaného Zachraňte duhu, se zapojilo přes čtyřicet tisíc rodin. Projekt byl navíc oceněn zlatem na nejprestižnější světové profesní soutěži v oblasti televizní promotion a grafiky Promax BDA Global Excellence Awards a umístil se v TOP 10 na Prix Europa v Berlíně.

Pravidla, podrobnosti a GPS souřadnice jsou na www.decko.cz/div.