Sociální demokraté se ve všech průzkumech od léta loňského roku umístili na prvním místě a jejich podpora je stabilně vyšší než dvacet procent. V tomto ohledu jim nemůže konkurovat žádná strana.

Poněkud zajímavější je situace na dalších místech. V prvním průzkumu z loňského léta byla na Vysočině druhá KSČM. Tu pak přeskočilo hnutí ANO, a to si udrželo druhé místo i v tomto průzkumu. Jeho podpora však spadla o šest desetin procenta. O stejnou hodnotu si pak oproti loňskému listopadu polepšili komunisté.

Dalšími třemi uskupeními, která mají šanci dostat se do krajského zastupitelstva, jsou lidovci, uskupení starostů Pro Vysočinu a pravicová ODS. Všechny tyto politické subjekty posilují a například ODS se už vzdaluje pětiprocentní hranici zvolitelnosti. K té se blížila při loňském letním průzkumu.

Hra o koalici

I když se vítězství ČSSD v krajských volbách stane skutečností, nebude podzimní volební klání určitě nudnou záležitostí. Sociální demokraté totiž nepotřebují jen vyhrát, ale potřebují také, aby z voleb vyšel co nejsilnější jejich politický partner – KSČM. Pokud ČSSD s komunisty získají 23 a více křesel ve 45členném vysočinském zastupitelstvu, nic se v krajské politice nezmění. Levicový dvojblok udrží potřetí na postu hejtmana Jiřího Běhounka a s ním v radě osm členů sociální demokracie.

V případě, že ostatní strany tuto většinu naruší, může nastat situace, kdy ČSSD „utrpí" vítězství. Bude sice nejsilnější stranou, ale bude se muset dohodnout na koalici. Tou nejpravděpodobnější je pak opakování vládního modelu. Tedy společná krajská rada ČSSD, ANO a KDU-ČSL. V této konstelaci si sice může ČSSD udržet místo hejtmana, ovšem s ním pak zasednou v radě jen tři další straničtí kolegové. Pro ČSSD to bude znamenat velké ztráty, neboť bude muset vyklidit některé resorty, které doposud absolutně ovládala.

Malí mohou ještě překvapit

Největším překvapením, které může přijít v čase do voleb, je raketové posílení některých malých stran či vytvoření koalici několika menších politických subjektů. Velké ambice, a nakonec i voličský potenciál, má na Vysočině tradičně například Strana práv občanů.

Podobně mohou výrazně posílit také Starostové pro občany, jejich kandidátka založená na oblíbených mužích a ženách z radnic může být lokálně velmi úspěšná.

Poslední neznámou jsou pak malé subjekty, které budou oslovovat nerozhodnuté voliče nebo se pokusí využít některé celostátní politické téma. Stačí si připomenout, jak ČSSD vyhrála krajské volby díky odporu k nepopulárnímu třicetikorunovému poplatku u lékaře. S ním sice kraje nic udělat nemohly, ale na voliče tato hesla zafungovala. Nyní se podobnou mantrou může stát neřízená migrace. I s ní kraje nic nemohou udělat, ale výsledkem krajského volebního klání zamíchat může.